D66

Tweede-Kamerfractie D66 stemt in met regeerakkoord


16-05-2003 - De Tweede-Kamerfractie van D66 heeft unaniem ingestemd met het regeerakkoord voor een nieuw CDA/VVD/D66-kabinet. De aanstaande coalitiepartijen hebben gisternacht tot drie uur over de definitieve tekst onderhandeld, maar inmiddels hebben alle fracties van de onderhandelaars ingestemd met het resultaat. Aanstaande zondag zullen de leden van D66 zich nog uitspreken over de vraag of zij hun Tweede-Kamerfractie in het bereikte resultaat steunen. Dat is de laatste grote hobbel op weg naar een nieuwe regering voor Nederland.

Toch stelt Dittrich dat er allerminst reden is om champagne te ontkurken. Eén van de redenen dat er snel een nieuwe regering moet komen, is dat de economie zich in een recessie bevindt. Het nieuwe kabinet staat voor een zware verantwoordelijkheid. De werkgelegenheid moet worden beschermd en de staatsfinanciën moeten op orde worden gebracht zónder de economie te schaden. Daardoor zijn moeilijke maatregelen onontkoombaar. Maar D66 zal er voor blijven vechten dat de lasten steeds eerlijk worden verdeeld.

Volgens Dittrich is de hand van D66 duidelijk herkenbaar op alle punten in het akkoord, maar met name als het gaat om onderwijs en kennis, natuur en milieu en de vernieuwing van de democratie. Onderwijs en natuur zijn niet langer een bezuinigingspost, er wordt zelfs fors in geïnvesteerd. En CDA, VVD en D66 hebben besloten tot een aantal ingrijpende wijzigingen om onze democratie en onze overheid beter te laten functioneren. Ook dat is hard nodig.

Dittrich is niet alleen tevreden over de inhoud van het akkoord, maar ook over de snelheid waarmee het tot stand is gekomen: in iets meer dan twee weken. Dat is gelukt doordat alle drie de partners met een open en constructieve houding de gesprekken hebben gevoerd. Bovendien wilde iedereen dat het akkoord slechts over de hoofdlijnen van het beleid zou gaan. Dat is gelukt. Op die manier brengen we de komende vier jaar het debat terug waar het hoort: in het Parlement. Dat is een grote vooruitgang.

Dittrich hoopt dat het nieuwe kabinet eind mei op het bordes zal staan.