Socialistische Partij

12de congres

Marijnissen: `Balkenende II een sociale ramp voor het land'

16-05-2003 * De plannen die door de coalitiepartijen vandaag zijn gepresenteerd vormen een sociale ramp voor het land. Na de afbraak van Paars, het brokkenkabinet Balkenende I krijgen de burgers nu te maken met een kabinet dat alle records breekt op het punt van brutaal bezuinigen, het slopen van de zorg en de solidariteit, en het pakken van de mensen met de laagste inkomens. Samen met anderen zal de SP het voortouw nemen in het maatschappelijk verzet dat nu meer dan ooit noodzakelijk is, willen we onze beschaving niet nog verder aantasten, aldus fractievoorzitter Jan Marijnissen van de SP in een eerste reactie op de plannen van de nieuwe coalitie.

Het is tragisch te zien hoe ons land steeds meer haar morele ankers verliest, belangrijke waarden overboord zet en ten prooi lijkt te vallen het management-denken dat eerder al zo catastrofaal uitpakte voor het bedrijfsleven. Terwijl het CDA eerder nog sprak over `normen en waarden' lijkt de `rentmeester' Balkenende nu nog slechts gezien te willen worden als `rekenmeester'. Het begrotingsbeeld schijnt het enige te zijn dat hem écht bezig houdt.

Invoering van een eigen risico in de zorg, verkleining van het ziekenfondspakket, ontkoppeling van lonen in de marktsector van de lonen voor ambtenaren en de uitkeringen, afschaffing van de WAO voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten: het zijn slechts een paar voorbeelden van de afschaffing van de solidariteit. Hoezo waarden en normen? En voor het aanpakken van de zakkenvullers in het bedrijfsleven zie ik geen enkel concreet plan.

Dit `drie-over-rechtskabinet' doet alsof we financieel-economisch aan de grond zitten. Twee kwartalen met een krimp van een paar tienden van procenten vlakt niet weg dat we in de afgelopen 20 jaar 100% rijker zijn geworden. We zijn geen Derde Wereldland, we zitten niet aan de grond. Een maximum van 0,5% stellen aan het financieringstekort in 2007 kan alleen bedacht worden door monomane politici die geen compassie hebben met mensen, geen idee hebben van wat beschaving is en geen verstand hebben van economie. De recessie wordt gebruikt als voorwendsel om het asociale wensenlijstje van de VVD te kunnen realiseren. Met dank aan D66.

Terwijl het land behoefte heeft aan een politiek die de mensen zicht geeft op een toekomst die de moeite waard is om je voor in te zetten, terwijl de mensen hoop hadden dat het morgen beter zou worden, terwijl de mensen erop vertrouwden dat de politiek samen met hen daarvoor zou zorgen, kan ik niet anders dan vaststellen dat het bij dit kabinet armoe troef is, als het gaat om visie op een sociaal, veilig en schoon Nederland. Visie wordt door dit kabinet geschreven met de `f' van financiën.