KNGF

Toegang tot fysiotherapie wordt bedreigd

Toegang tot fysiotherapie wordt bedreigd

Maatregelen in het regeerakkoord kunnen ertoe leiden dat de toegang tot de fysiotherapie voor ruim 2 miljoen mensen bemoeilijkt wordt. Het nieuwe kabinet wil fysiotherapie voor mensen die geen chronische aandoening hebben niet langer vergoeden via het ziekenfonds. Zelfs een eerste bezoek aan de fysiotherapeut en de behandeling aan kinderen lijkt door de kabinetsmaatregelen niet meer vergoed te worden via het ziekenfonds.

De fysiotherapie wordt al jaren gemangeld door een ruim 50% te laag tarief, aldus Kees Visser van het Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Daardoor is de toegang tot de fysiotherapie nu al in gevaar. Steeds meer fysiotherapeuten willen stoppen met het vak. Dat moet op korte termijn veranderen anders dreigt er een tekort aan fysiotherapeuten. Daarmee dreigt dan ook de kans te worden gemist om via de direct toegankelijke fysiotherapeut de werkdruk bij de huisartsen te verminderen.

De maatregelen doen geen recht aan de belangrijke bijdrage die de fysiotherapie levert aan de aanpak van grote en kostenverslindende maatschappelijke problemen als WAO, ziekteverzuim, bewegingsarmoede en bijvoorbeeld overgewicht. De situatie zal leiden tot hogere kosten in de gezondheidszorg doordat mensen bij duurdere specialisten terechtkomen.

Eerder was er nog sprake dat het eerste bezoek aan de fysiotherapeut en fysiotherapie aan kinderen wel vergoed zouden worden via het ziekenfonds. Dit in combinatie met een passende beloning zou een betere optie zijn geweest. Het KNGF doet daarom een dringend beroep op de politiek om tijdens het kamerdebat stevig te pleiten voor deze optie.

Voor meer informatie en het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met:

Arnoud Korporaal


06 22 458 148

033 467 29 13

16 mei 03 19:32