Aedes

Meer ruimte, minder budget: meedoen?

19 mei 2003

Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, is verheugd dat in het regeerakkoord wordt ingezet op de huisvesting van lagere inkomensgroepen. Dit zijn de belangrijkste klanten van corporaties. Aedes heeft recent meerdere voorstellen gedaan tot aanpassing van het huurbeleid om betaalbare huisvesting voor deze groep te garanderen. Doordat in het regeerakkoord de huursubsidieregeling slechts beperkt wordt versoberd worden de lagere inkomens ontzien. Corporaties waarderen deze erkenning van de kwetsbare positie van hun doelgroep.

Ook is het goed dat er meer ruimte komt om te bouwen. Dat is hard nodig. De bouwproductie blijft ver achter bij de vraag. Minder regels en procedures versnellen de productie. Uit het regeerakkoord spreekt vertrouwen in het maatschappelijke middenveld, in corporaties, in plaats van een hang naar regelzucht en centrale sturing. Corporaties hebben hun plannen klaar en de middelen beschikbaar om aan de slag te gaan. De bal ligt nu bij de overheid om locaties ter beschikking te stellen. Die zijn immers gereserveerd voor koopwoningen, en daar is momenteel minder vraag naar.

Het regeerakkoord gaat ervan uit dat corporaties zich, samen met opvanginstellingen en gemeenten, gaan inzetten voor 24-uurs opvang. Corporaties zijn samen met hun lokale partners al actief op dit gebied. Aedes ziet dit dan ook als een aansporing voor alle partijen om de inspanning op dit vlak te vergroten.

Het is jammer dat in het regeerakkoord niet wordt gesproken over het verder repareren van de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor corporaties. De verkoop van woningen tussen corporaties onderling zou vrijgesteld moeten zijn, terwijl corporaties nu aan het lijntje worden gehouden. Dit staat haaks op de intentie en uitgangspunten van het regeerakkoord.

Verder ontbreekt de zo noodzakelijke helderheid rond fiscale prikkels bij stedelijke vernieuwing. Voor corporaties als maatschappelijke ondernemers is het cruciaal te weten waar ze in dit opzicht aan toe zijn, want het gaat om grote investeringen.

De korting op de stadsvernieuwingsbudgetten, zoals door het komende kabinet voorgesteld, is teleurstellend. De overheid bezuinigt enerzijds op middelen die voor stedelijke vernieuwing bestemd zijn, terwijl ze tegelijkertijd corporaties aanspoort hun inzet op dat gebied te verhogen.