ChristenUnie


Boek immateriële zaken te vroeg dicht Vrijdag 16 Mei 2003 - 20:23

ChristenUnie heeft de handen vrij voor een kritische en constructieve oppositie

De ChristenUnie ziet in het hoofdlijnenakkoord 'enkele aspecten van immateriële aard' terug die André Rouvoet tijdens de verkenningen met CDA en VVD heeft ingebracht. "Daar ben ik blij mee en daar wil ik mijn waardering voor uitspreken", aldus Rouvoet. Ook de garantie dat er niet getornd zal worden aan de vrijheid van onderwijs incasseert de ChristenUnie. André Rouvoet maakt echter ook een kanttekening: "Ik heb nu de indruk dat het boek over immateriële zaken is dichtgedaan toen de ChristenUnie de onderhandelingstafel verliet, maar wat er nu in het akkoord staat was voor ons een minimale basis op weg naar een aanvaardbaar eindresultaat".

De ChristenUnie zal het nieuwe kabinet kritisch volgen. De partij heeft tijdens de verkenningen met CDA en VVD ook een aantal wensen met betrekking tot het sociaal en milieubeleid op tafel gelegd. "Ik heb bijvoorbeeld aangedrongen op een specifiek pardon en ben blij dat dit er nu komt, maar ik betwijfel of de maatregel die nu in het akkoord staat wel een oplossing biedt voor de gehele groep die wij op het oog hebben", aldus Rouvoet. De voorman van de ChristenUnie maakt zich ernstig zorgen over de positie van kwetsbare groepen in de samenleving: "De eenzijdige focus van CDA, VVD en D66 op de aanpak van financieel-economische problemen mag er niet toe leiden dat we de zwakken uit het oog verliezen. Natuurlijk, er moet bezuinigd worden. Maar de kwetsbare groepen in de samenleving mogen daar niet het slachtoffer van worden".

Rouvoet is content met een aantal punten van de ChristenUnie in het hoofdlijnenakkoord, maar benadrukt dat de ChristenUnie niet gecommitteerd is aan een kabinet van CDA, VVD en D66: "Met 'enkele aspecten van immateriële aard' hebben CDA, VVD en D66 zich niet verzekerd van de steun van de ChristenUnie aan dit kabinet. De ChristenUnie heeft de handen helemaal vrij voor het voeren van een stevige oppositie. Kritisch en constructief, zoals men dat van ons gewend is".

---