Gemeente Helmond


Monumentennota Helmond gereed voor inspraak

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs de ontwerp Monumentennota Helmond vastgesteld. In de nota wordt de huidige stand van zaken m.b.t. monumentenzorg besproken en worden voorstellen gedaan om te komen tot een adequaat, integraal en actief gemeentelijk beleid op het gebied van monumentenzorg.

In de Monumentennota Helmond wordt beschreven waarom er een monumentennota gemaakt wordt. Tot op heden heeft monumentenzorg in Helmond bestaan uit volgend beleid (uitvoering van landelijke regelgeving) dat voornamelijk objectgericht was.

Om te komen tot een adequaat, integraal en actief monumentenbeleid dient de inzet van de gemeentelijke monumentenzorg voor de komende vijf jaren met name gericht te zijn op de volgende activiteiten:
* Actualisering en verbetering van de reguliere uitvoeringstaken
* Verdieping en verbreding van de kennis van monumentwaarden
* Ontwikkelen van archeologiebeleid

* Gedachtebepaling over herbestemming vrijkomende monumentale gebouwen

* Draagvlakverbreding cultuurhistorie en bevordering participatie
* Industrieel Erfgoed Toerisme.

In de bijlagen bij de nota is opgenomen een planningsschema van de uit de nota voortvloeiende activiteiten, de rijks- en gemeentelijke monumentenlijst, de Monumentenverordening 1997 en de Onderhoudsregeling gemeentelijke monumenten uit 1987. Het college wil belangstellenden in de gelegenheid stellen kennis te nemen van de nota en eventueel te reageren op het ontwerp.

U kunt de Monumentennota Helmond hier downloaden. De nota is ook op te vragen bij de afdeling Kunst & Cultuur, telefoonnummer 0492-587126.

Schriftelijke reacties kunnen vóór 15 juni 2003 toegezonden worden aan:
College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 950
5700 AZ HELMOND

Alle reacties zullen met de ontwerpnota ter advisering worden voorgelegd aan de raadscommissie Cultuur en vervolgens ter vaststelling worden aangeboden aan de gemeenteraad Naar Boven

---