Technische Universiteit Eindhoven

16 mei 2003

PERSBERICHT

Samenwerking TU Eindhoven en Amersham Health
Faciliteit voor versnellerapparatuur en radiofarmaceutisch lab geopend De faciliteit voor versnellerapparatuur en een radiofarmaceutisch laboratorium op de campus van de van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn vrijdag 16 mei in gebruik gesteld door ir. J.I.M. de Goeij, directeur-generaal Volksgezondheid bij het ministerie VWS. Het is een publiek-private samenwerking tussen de TU/e en Amersham Health. Hierdoor heeft de Eindhovense universiteit de beschikking over twee nieuwe deeltjesversnellers, een cyclotron en een singletron. De versnellers zijn ondergebracht in een nieuw gebouw en in een gerenoveerd gebouw. In het nieuwe gebouw is tevens het radiofarmaceutisch laboratorium voor Amersham Health ingericht. De TU/e heeft ruim 20 miljoen euro geïnvesteerd in dit samenwerkingsproject. De inrichting van het radiofarmaceutisch laboratorium vergde 6 miljoen euro en is betaald door Amersham Health.

In 2001 is gestart met de bouw en inmiddels zijn zowel het singletron als het nieuwe cyclotron operationeel. Dankzij deze samenwerking kan de TU/e geavanceerde versnellers inzetten voor onderzoek en onderwijs op wetenschapsgebieden waar kernfysische methoden worden toegepast. Van de ruim 20 miljoen euro heeft de TU/e 15 miljoen geïnvesteerd in gebouwen (waarvan 10 miljoen voor nieuwbouw en 5 miljoen voor renovatie) en de TU/e-dochter Accellerator Technologies (afgekort tot AccTec BV) zorgde met bijna 6 miljoen euro voor de versnellerapparatuur. Amersham Health vergoedt de komende tien jaar het grootste deel van de investeringen voor radio-isotopenproductie met het cyclotron en voor het radiofarmaceutisch laboratorium.

Cyclotrontoepassingen in de geneeskunde
De TU/e beschikt al ruim veertig jaar over een cyclotron, een deeltjesversneller, die gebruikt wordt voor allerlei onderzoeksprojecten. Dit cyclotron was aan vervanging toe. Vanaf 1981 wordt het cyclotron ook ingezet voor de productie van isotopen voor medische toepassingen. Dat gebeurde in die tijd onder de benaming Cygne, een acroniem voor Cyclotrontoepassingen in de Geneeskunde in Nederland. Cygne is opgezet door TU/e-ingenieurs en is inmiddels uitgegroeid tot een florerend high tech bedrijf met 100 werknemers (80 ftes). Vanaf 1985 is Cygne een BV en in 1996 werd deze BV overgenomen door Nycomed Amersham. Inmiddels heet het Eindhovense bedrijf Amersham Health. Het bedrijf levert radiofarmaca voor medische diagnostiek. Deze radiofarmaca hebben een korte halveringstijd van maximaal 13 uur en geven een relatief lage stralingsbelasting aan patiënten. Het belangrijkste product is het radiofarmacon Datscan, waarmee door middel van het zichtbaar maken van het functioneren van hersencellen de ziekte van Parkinson in een zeer vroeg stadium kan worden vastgesteld. De producten worden geleverd aan ziekenhuizen in heel Europa.