Partij van de Arbeid

Nieuws >> Diversen

17 mei: dag van de stadsdelen met Oudkerk en Bos

voorpagina

24-04-2003

Programma 1^e PvdA-stadsdelendag:

Locatie: Oude edelsmedenschool

Uitgenodigd zijn alle PvdA (deel-)raadsleden, Dagelijks

Bestuurders, het PvdA bestuur, en de Amsterdamse

PvdA Tweede Kamerleden

Aanvang: 12.00 uur

Thema: Verbonden door de buurt


11.30 uur Zaal open


12.00 uur Opening
12.10 uur Wouter Bos en Rob Oudkerk: De PvdA, de stad en de buurt.


13.00 uur Buurten, acht deelsessies waarvan de helft plaats vindt in het gebouw zelf, en de helft op locatie in de buurt. Gezien de beschikbare tijd kunt u kiezen voor een deelsessie binnen en een deelsessie buiten. Voor beschrijving en aanmelding z.o.z.


14.30 uur Thee, muziek, Ed van Thijn signeert boek , Tivo zingt Jacques Brel


15.00 uur Buurten, tweede ronde

16.30 uur Hoe is het met de liefde tussen de centrale stad en de stadsdelen. Is het nog steeds dik aan of zien we hier en daar reeds sleetse trekjes? Slotgesprek met Tjalling Halbertsma, Annemarie Hoogland, Arco Verburg en Ed van Thijn.


17.30 uur Maaltijd
Buurten, acht deelsessies: a. Allemaal theater, cultuur en uitgaan in de buurt, niet alleen het centrum, ook de stadsdelen willen we laten bruisen van cultuur en activiteiten. Hoe bereiken we dat? Creatief collectief De Nachtwacht, onlangs gekozen tot nachtburgemeester van Amsterdam, denkt met ons mee.
b. En ze geven nog les ook, de vele functies van de buurt school. Scholen kunnen enorm veel betekenen voor de ontwikkeling van een buurt. In de school praat directeur ..ons bij over droom en daad en praktische bezwaren.
c. Waar is de melkboer? Het verdwijnen van de traditionele middenstand kan enorme gevolgen hebben voor de leefbaarheid in een buurt. Wat kun je doen om het winkel aanbod op peil te houden? Samen met straatregisseur Nico Mol nemen we polshoogte in de Jan Evertsenstraat.
d. Bouwen voor de buurt. Wat zou het mooi zijn, mensen die opgroeien, werken, leven en oud worden in dezelfde buurt. Maar dat vraagt wel wat van de woningvoorraad. Pakt de gemeente dat nou allemaal wel slim aan? Erik de Vlieger, projectontwikkelaar en bevlogen Amsterdammer bekijkt het eens van de andere kant. e. Werk in de wijk. Bedrijven en buurtbewoners hebben direct met elkaar te maken, al was het maar omdat ze elkaars buren zijn. Die betrokkenheid wordt nog groter als bedrijven en scholen samen inzetten op werken in de wijk. Eise v/d Sluis (MKB) en Richard Hoving (Pink Roccade/Campus Nieuw West) vertellen over hun ervaringen.
f. Lang leve de vereniging. Wat is een buurt zonder vereniging? Over het belang van een actief verenigingsleven in een buurt met bijbehorende voorzieningen. Hans Houtman (organisator van het Voorbeeld) vertelt over de tweede jeugd van de verenigingen die zich hier hebben genesteld.
g. Bromsnor heeft een mountainbike, van wijkagent tot buurtregisseur. Met buurtregisseur ..van de politie in de Baarsjes het stadsdeel in. Welke plekken worden als veilig ervaren, welke als onveilig en wat kun je er aan doen?
h. Wanneer gaan wij Opzoomeren? Rotterdam had de primeur. Na een geslaagde actie van bewoners van de Opzoomerstraat sloeg heel Rotterdam aan het Opzoomeren.. Hoe worden burgers met plezier weer zelf verantwoordelijk voor het wel en wee in hun eigen straat? Wim Lakmakers uit Rotterdam vertelt alles over dit initiatief, waar we in Amsterdam nog wat van kunnen leren

Marcel Duyvestijn