VERENIGING VNO-NCW

Onderzoek beloningsontwikkeling bestuurders

Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW en NCD

Onderzoek: beloningsontwikkeling bestuurders in 2003 naar verwachting conform Centraal Akkoord

DEN HAAG, 17 MEI 2003 De salarissen ('total cash': vast salaris plus bonus) van ondernemingsbestuurders (Raden van Bestuur en directies) van grotere Nederlandse bedrijven zullen dit jaar naar verwachting met gemiddeld 2 procent stijgen. Dat ligt in lijn met de afspraak in het Centraal Akkoord tussen werkgevers en werknemers met betrekking tot de CAO-inkomens.

Dit blijkt uit een eerste, voorlopig onderzoek naar de beloning in 2003 van 'topmanagers', dat in opdracht van VNO-NCW en het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen is uitgevoerd door de bureaus Hay en Towers Perrin. Zij onderzochten de beloningsontwikkeling en beloningsniveaus van ondernemingsbestuurders in een internationale vergelijking. Hay heeft het onderzoek voor Nederland gedaan en Towers Perrin de internationale vergelijking.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat in 2003 de beloning van topmanagers in Nederland zowel qua niveau als verwachte stijging achterblijft bij het buitenland. Hay en Towers Perrin hebben ook naar de afgelopen jaren gekeken. Dan blijkt uit het onderzoek van Hay voor Nederland na de piek in 2000 en 2001 gemiddeld bezien een sterke afvlakking in de beloningsontwikkeling bij het Nederlandse topmanagement, vooral bij de grote beursgenoteerde ondernemingen.

VNO-NCW wijst erop, dat voor een juiste vergelijking van de gemiddelde ontwikkeling van de 'total cash' beloning van topmanagers met die van werknemers gekeken moet worden naar de gemiddelde CAO-stijging plus incidentele loonstijgingen

Voor het volledige onderzoek plus enkele conclusies van VNO-NCW zie www.vno-ncw.nl

17 mei 03 11:00