Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 17-05-2003 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, tel. 0651401952

Aanhouding
ALMERE De politie heeft vrijdagavond drie verdachten aangehouden op de Veluwedreef. Het trio reed in een auto op de Veluwedreef, komend vanaf de Randstaddreef en wilde richting de A6 gaan. Op het moment dat agenten in de buurt waren, reed de bestuurder van die wagen door het rode verkeerslicht. Na navraag, bleek het voertuig als gestolen gesignaleerd te staan. Even verder op de Veluwedreef, bij de kruising met de Hitchocklaan gaven agenten de bestuurder van die wagen een stopteken. Hij voldeed daar aan. In de wagen bevonden zich drie personen, een 28-jarige Amsterdammer, een 34-jarige Almeerder en een 34-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats. Agenten zagen vervolgens dat de 28-jarige man, die naast de bestuurder in de wagen zat, probeerde een voorwerp te verstoppen. Na controle bleek het te gaan om een op een vuurwapen lijkend voorwerp. Dit is in beslag genomen. De verdachten werden daarna aangehouden en afgeboeid, om vervolgens overgebracht te worden naar het politiebureau. Daar werden ze ingesloten.

LELYSTAD De politie heeft vrijdagavond drie jongens uit Lelystad (15,17 en 18 jaar) aangehouden, omdat ze onder bedreiging van een op een geweer lijkend voorwerp twee jongens van 14 jaar (eentje uit Enkhuizen, de ander uit Lelystad) hadden beroofd. Eén en ander vond plaats in het Stadspark. Het duo werd beroofd van een fototoestel en een mobiele telefoon. Agenten konden de drie vervolgens aanhouden ter hoogte van Gooisepad en Spaanderbank. Hierna werden ze overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Na onderzoek bleek dat de 17-jarige verdachte ook nog verboden middelen, vermoedelijk XTC bij zich droeg.

ALMERE Een 36-jarige vrouw uit Almere is vrijdagmiddag aangehouden, omdat ze die ochtend een aantal goederen had weggenomen uit een winkel aan de Stationstraat. Dit deed ze zonder te betalen. Aangezien ze al vaker winkeldiefstal gepleegd heeft, is ze na overleg met justitie in verzekering gesteld.

Alcohol
ALMERE/LELYSTAD De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een alcoholcontrole uitgevoerd op de Veluwedreef en Markerkant in Almere en de Larserdreef in Lelystad. In totaal werden er 481 blaastesten uitgevoerd, 11 bestuurders bleken te veel alcohol op te hebben. Hoogste score was 1,0 promille. Een 50-jarige Almeerder werd vrijdagavond ook gecontroleerd op alcohol. Hij reed in zijn auto op de Havendreef. Hij moest blazen en toen bleek dat hij met teveel alcohol op, verkeersdeelnemer was. Zijn promillage bleek uiteindelijk 1,5 te zijn. Daarvoor werd het rijbewijs van de man ingevorderd en werd hij aangehouden. Vervolgens mocht hij lopend het politiebureau weer verlaten, zijn auto achterlatend.

BIDDINGHUIZEN Op de Biddingringweg werd vrijdagavond een alcoholcontrole gehouden. Er werden ongeveer zestig autos gecontroleerd, niemand bleek in overtreding te zijn. Dat was wel het geval in Dronten, op de Lancasterdreef. Een 39-jarige automobilist uit Huizen werd vrijdagavond staande gehouden, omdat agenten vermoeden dat hij teveel op had. Hij bleek uiteindelijk een promillage te hebben van
1,4. Normaal wordt dan zijn rijbewijs ingevorderd, maar dat bleek al geruime tijd ongeldig verklaard te zijn. De man kan daarom een dubbel procesverbaal tegemoet zien.

Aanrijding met letsel
ALMERE Een 17-jarige Almeerder is in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt, nadat hij op zijn bromfiets tegen een politie-auto botste. Agenten zagen dat de bromfietser met hoge snelheid op de Cinemadreef reed. Nadat ze hem achtervolgden zagen ze ook dat de bestuurder van de brommer, die een passagier achterop had (een 17-jarige Almeerder), op de kruising met de Veluwedreef door het rode verkeerslicht reed. Hoewel de agenten probeerden de jongen op de brommer te laten stoppen, bleef hij doorrijden. Ook op een stopgebod reageerde hij niet. Uiteindelijk eindigde de achtervolging op de Eikenstraat. Daar remde de jongen plotseling, waardoor een aanrijding niet meer te voorkomen was. De jongen bleek onder invloed van alcohol te zijn. Zijn promillage bedroeg 0,6. Met wat schaafwonden en in de wetenschap dat proces-verbaal opgemaakt wordt, werd hij heengezonden.

LELYSTAD Op de Tjalk was er vrijdagmorgen sprake van een aanrijding met letsel. Daarbij waren een 27-jarige autobestuurster uit Lelystad en een 16-jarige meisje uit Swifterbant, die op een scooter reed, betrokken. De vrouw in de auto verklaarde dat ze ter hoogte van de daar aanwezige supermarkt, het meisje op de bromfiets niet gezien had. Een aanrijding volgde, waarna het meisje kwam te vallen. Ze klaagde over armletsel en is daarna overgebracht naar het Zuiderzeeziekenhuis.

EMMELOORD Op de A6 tussen de Hannie Schaftweg en De Vogelkop vond vrijdagmiddag een aanrijding plaats. In de file, waarvan richting Lelystad sprake was, botste een 40-jarige bestuurder uit Kropswolde tegen een tractor met oplegger. Die werd bestuurd door een 22-jarige man uit Harlingen. De man uit Kropswolde moest met nek- en borstklachten per ambulance overgebracht worden naar het Dr Jansenziekenhuis. Er waren meerdere politiewagens ter plaatse, om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken.

Straatroof
ALMERE Een 17-jarige Almeerder is vrijdagnacht het slachtoffer geworden van een straatroof. Deze vond plaats bij station Parkwijk, ter hoogte van het Spoorbaanpad. De jongen liep daar samen met een vriend en werd op een gegeven moment aangesproken door een onbekende man, die hem een vuurtje vroeg. Hij gaf aan dit niet te hebben. Even later werd hij aangevallen door diezelfde onbekende jongen, die daarbij assistentie kreeg van drie andere jongens. Alle vier droegen op het moment van de overval een bivakmuts. Na wat schermutselingen gingen de overvallers er uiteindelijk met een mobiele telefoon en wat sleutels vandoor. Het slachtoffer liep neusletsel op en werd voor verder onderzoek overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

Weedplantage
BIDDINGHUIZEN Aan de Brembergweg in het bos heeft de politie vrijdagmiddag een weedplantage aangetroffen. Ter plaatse werden 88 plantjes aangetroffen, net als het nodige gereedschap. Vermoedelijk zijn de verdachten gestoord in hun werkzaamheden en zijn ze er vandoor gegaan. De aangetroffen goederen zijn door de politie in beslag genomen.

Brand
DRONTEN Vrijdagmiddag bleek dat de skatebaan aan de Gangboord brandde. De brandweer werd gebeld en die bluste het vuur. De politie kon uiteindelijk drie jongens aanhouden. Het zou gaan om twee 14-jarige verdachten uit Dronten en een 13-jarige plaatsgenoot. Eén van de twee 14-jarigen bleek alleen getuige te zijn geweest van het incident. Wat er precies gaat gebeuren met de jongens, is nog niet bekend.

Rijbewijs ingevorderd
ENS Op de Ramsweg in Ens reed vrijdagmorgen een 31-jarige bestuurder uit Koekange in zijn auto. Hij deed dit veel te hard, want agenten klokten een snelheid van 143 kilometer per uur (na correctie). Aangezien op die weg een maximale snelheid van 80 kilometer per uur geldt, moet de man zijn rijbewijs inleveren en wordt proces-verbaal opgemaakt.