Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

16-05-2003
Integratie gehandicapte kinderen binnen reguliere kinderopvang

Vanuit de inwoners en instellingen van de gemeente Alkemade kwamen signalen om beleid te maken cq. middelen beschikbaar te stellen om integratie van kinderen met een handicap op de gewone peuterspeelzalen te ondersteunen. De gemeente heeft hiertoe een discussiestuk aan de commissie, de raad, instellingen en betrokkenen voorgelegd teneinde informatie te krijgen hoe dit beleid het beste kan worden vorm gegeven binnen onze gemeente.

Op 13 mei jl. heeft een informatieavond plaatsgevonden voor commissie- en raadsleden en betrokkenen bij het onderwerp als afsluiting van dit beeldvormingtraject. De instellingen en organisaties die met kinderopvang en handicaps te maken hebben, hebben met elkaar gediscussieerd en informatie gegeven over de dagelijkse praktijk van de opvang. Er werd geconcludeerd dat de reguliere instellingen voor de kinderopvang de peuters met een handicap of peuters die anderszins extra zorg behoeven, veel te bieden hebben. Immers, ook ´extra zorg´ kinderen zijn in de eerste plaats gewoon kind. Juist in de nadruk op het ´gewone´ zit een grote meerwaarde.

De positieve ervaringen die het kind opdoet in de kinderopvang en de contacten met leeftijdsgenootjes kunnen een hulpbron zijn die de veerkracht vergroot. Om te zorgen dat die ervaringen inderdaad positief zijn én blijven is het belangrijk de mogelijkheden en grenzen van kind en peuterspeelzaal goed af te wegen. Het accent moet echter liggen op de mogelijkheden en niet op de beperkingen. In het vergroten van die mogelijkheden kan de gemeente een stimulerende en ondersteunende rol spelen.

In het op te stellen beleid wordt bekeken in hoeverre de gemeente extra middelen beschikbaar kan stellen om integratie van gehandicapte kinderen binnen de reguliere kinderopvang vaker mogelijk te maken. Tevens moet worden bezien in hoeverre objectieve toetsingscriteria kunnen worden opgesteld.