Korps: Friesland, plaats: Fryslân 17-05-2003
Politieberichten van 16/5 (13.00 uur) t/m 17/5 (13.00 uur)

Leeuwarden: te snel; rijbewijs ingevorderd
Van een 21--jarige automobilist uit Leeuwarden is vrijdag om 11.15 uur het rijbewijs in beslag genomen. De man bleek bij een snelheidscontrole op de Dammelaan 106 km/u te hebben gereden, terwijl ter plaatse 50 km/u is toegestaan.

Bolsward: inbreker overlopen
De 25-jarige bewoonster van een woning aan De Skarren heeft vrijdag omstreeks 12.00 uur een inbreker overlopen. Toen de vrouw haar woning binnenkwam, trof zag ze nog net een haar onbekende man via de keuken de woning uit vluchten. Het enige dat ze van de man kon zeggen was dat hij een blauw petje droeg. Uit de woning wordt niets vermist. Later die dag kwam eenzelfde melding uit een andere woning in dezelfde straat. Daar werd een geldbedrag van rond de 100 weggenomen. Vermoed wordt dat de dader via de openstaande achterdeur de woning is binnengekomen. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen.

Leeuwarden: diefstal auto
Uit een auto die geparkeerd stond aan de Eikenstraat is in de nacht van donderdag op vrijdag een radio/cd-speler en een portemonnee met ruim 1000 euro gestolen. De 47-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal uit auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een aan de Mondriaanstraat geparkeerd staande auto. Van het voertuig werd een deur geforceerd, waarna de complete geluidsinstallatie, radio/cd-speler, versterker en geluidsboxen, werd weggenomen. De 20-jarige eigenaar uit Munnekburen deed aangifte.

Wolvega: winkeldiefstal
Een 30-jarige inwoonster van Munnekeburen is vrijdag om 15.00 uur aangehouden wegens winkeldiefstal. De vrouw werd door personeel van een winkel aan de Van Harenstraat betrapt toen zijn een paar schoenen met een waarde van 24,95 wilde meenemen zonder te betalen. Ze werd aan de politie overgedragen.

Dokkum: woningbrand
In een woning aan de Helderstraat heeft vrijdag korte tijd brand gewoed. De brandweer werd door omwonenden gewaarschuwd dat er op de bovenverdieping van de woning brand woedde. Toen men ter plaatste kwam had men de brand vrij snel onder controle. De 36-jarige bewoner van de woning was op het moment van de brand niet thuis. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Leeuwarden: bromfietser staande gehouden
Een 26-jarige bromfietser is vrijdag om 16.00 uur op de Bisschopsstraat staande gehouden, omdat hij geen helm droeg. Bij nadere controle bleek hij tevens niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat en bleek zijn voertuig ook niet verzekerd te zijn. Tevens bleek hij gedronken te hebben. Op het bureau blies hij 415 ug/l, waarvoor proces-verbaal werd opgemaakt. Ook voor de andere drie feiten (helm, certificaat en verzekering) werd proces-verbaal opgemaakt. Omdat van de brommer de alle nummers weggevijld waren, werd deze voor nader onderzoek in beslag genomen.

Appelscha: gewonden bij aanrijding brommer en fietser Bij een aanrijding op de Bruggelaan zijn vrijdag omstreeks 16.45 uur een 16-jarige inwoner van Appelscha en een 42-jarige plaatsgenote gewond geraakt. De 16-jarige zat achter op een brommer die bestuurd werd door een 17-jarige inwoner van Appelscha. Op het moment dat deze een fiets, die bestuurd werd door de 42-jarige vrouw, inhaalde week deze naar links uit, waarna een aanrijding volgde. De fietsster werd met schouder- en hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Assen overgebracht. De bromfietspassagier werd eveneens per ambulance naar hetzelfde ziekenhuis gebracht. Daar bleek hij een gebroken pols te hebben.

Midlum: fietsster gewond
Bij een aanrijding met een auto is een 13-jarige fietsster uit Tjerwerd vrijdag omstreeks 17.30 uur gewond geraakt. De fietsster sloeg plotseling linksaf, waarna een achterop komende 76-jarige automobiliste uit Franeker haar niet mee kon ontwijken en een aanrijding volgde. De fietsster werd met een hersenschudding per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Leeuwarden : winkeldiefstal
Een 30-jarige man en een 27-jarige vrouw, beiden uit Burgum, zijn vrijdag omstreeks 15.00 uur aangehouden wegen diefstal uit een winkel aan de Nieuwestad. Ze werden door winkelpersoneel betrapt toen ze voor ruim 200,= een kleding wilden meenemen zonder te betalen.

Workum: onder invloed
Een 27-jarige inwoner van Workum is vrijdag om 19.45 uur op de Spoardyk staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 520 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uur kreeg.

Leeuwarden: diefstal uit auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een aan de Grote Hoogstraat geparkeerd staande auto. Van de auto werd een raam vernield, waarna onder andere een mobiele telefoon en een radio/cd-speler werden weggenomen. DE 43-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Burgum: doorrijden na aanrijding onder invloed
Een 37-jarige automobilist uit Burgum is vrijdag om 20.15 uur aangehouden, nadat hij onder invloed tegen een andere automobilist was gebotst en vervolgens was doorgereden. De andere automobilist, een 22-jarige plaatsgenoot, wist na de eerste aanrijding de man tot stoppen te dwingen, waarbij overigens een nieuwe aanrijding ontstond. De inmiddels gewaarschuwde politie nam de 37-jarige mee naar het bureau, waar hij een blaasproef moest afleggen. Gezien de uitslag van 825 ug/l, werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt, werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod voor 10 uur. Hem zal tevens doorrijden na een aanrijding ten laste worden gelegd.

Leeuwarden: brand in woning
Bij een brand in een woning aan het Hoeksterplein zijn vrijdagavond drie personen gewond geraakt. De 18-jarige bewoner en twee plaatsgenoten van 18 en 20 jaar, waren op het moment dat de brand uitbrak in de woning en liepen brandwonden op, waarvoor ze per ambulance naar het MCL werden gebracht. Toen de brandweer na de melding bij de woning arriveerde, waren de drie aanwezigen reeds uit de woning. Tegen half tien kon de brandweer, die met twee bluswagens en een ladderwagen ter plaatse was, het sein "brand meester" geven. De woning liep door de brand aanzienlijke schade op. Uit de eerste verhoren van de betrokkenen kon worden opgemaakt, dat de brand vermoedelijk is ontstaan door een lekende motor die in de hal van de woning stond. Uit de motor lekte vloeistof, die in een bakje onder het voertuig werd opgevangen. Dit bakje is vermoedelijk omgevallen of gestoten, waarna de vloeistof door een gaskachel vlam vatte en er onmiddellijk een vuurzee in de woonkamer ontstond.

Drachten: onder invloed
Een 24-jarige inwoner van Drachten is vrijdag om 23.40 uur op de Meerkoetstraat staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 590 ug/l. waarop hij een proces-verbaal kreeg, zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij een rijverbod voor 6 uur kreeg.

Drachten: aanhouding na vernielingen
Een 32-jarige inwoner van Drachten is vrijdag rond 22.00 uur aangehouden, nadat hij in zwaar beschonken toestand op de Noordkade vernielingen had aangericht. De man was kort daarvoor uit een café gezet, toen hij enkele bezoekers met een barkruk te lijf wilde gaan. Hij wilde echter steeds weer naar binnen, hetgeen door het personeel verhinderd werd. Op een gegeven moment sprong hij dwars door een ruit naar binnen, waarbij hij verwondingen opliep. Kort daarop werd hij door de politie aangehouden en naar het bureau overgebracht. Nadat hij daar door een arts was behandeld werd hij ingesloten.

Eastermar: buitenboord motor gestolen
Twee onbekende mannen hebben zaterdag omstreeks 02.30 uur een buitenboordmotor gestolen vanaf een boot die lag afgemeerd naast het brugwachtershuisje in de Lits. Een 59-jarige inwoonster van Eastermar had nog juist gezien dat twee mannen bij de boot snel met een speedboot wegvoeren. De politie heeft de omgeving nog, zonder resultaat, afgezocht. De motor, een 9,9 pk Johnson was eigendom van een 63-jarige inwoner van Eastermar.

Oosterwolde: onder invloed
Een 23-jarige inwoonster van Haulerwijk is zaterdag om 04.45 uur op de Groote Singel staande gehouden, omdat zij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies zij 775 ug/l. waarop ze een proces-verbaal kreeg, haar rijbewijs werd ingevorderd en ze een rijverbod voor 9 uur kreeg opgelegd.

Drachten: vijf verdachten van inbraak aangehouden Vier inwoners van Groningen, 38, 35, 25 en 21 jaar, en een 24-jarige inwoner van Tilburg zijn zaterdag omstreeks 03.40 uur aangehouden op verdenking van inbraak in een kantoorpand aan de Zonnedauw. Na een inbraakmelding was de politie ter plaatse gegaan. Op het moment dat de politieauto de Zonnedauw op reed, kwam er een auto die uit tegenovergestelde richting aan rijden met daarin een aantal personen. De bestuurder gaf meteen daarop flink gas, waarna de achtervolging werd ingezet. Ondanks diverse stoptekens weigerde de bestuurder in eerste instantie te stoppen. Bij winkelcentrum De Wiken stopte de auto toch. Op het moment dat de agenten naar de auto liepen vluchtten een aantal personen uit de auto. De bestuurder gaf daarop weer gas en reed weg. Op de Streenkerke werd de auto korte tijd later zonder inzittenden terug gevonden. In de auto werd een aantal computerschermen en een laptop uit het eerder genoemde kantoorpand aangetroffen. Met behulp van medewerkers van SVS en hondengeleiders konden in de daarop volgende uren vijf personen worden aangehouden op ondermeer De Martena, De Splitting en de oprit van de Waldwei. Zij werden allen op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 06.00 uur op de Sleedoornstraat staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 725 ug/l. waarop hij een proces-verbaal kreeg, zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij een rijverbod voor 8 uur kreeg opgelegd.

Lemmer: inbraak woning en diefstal auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Bosruiter. Bij deze inbraak werden de autosleutels van de 42-jarige bewoner meegenomen, waarmee vervolgens diens op de oprit staande auto werd gestolen. Het betreft een zwarte Mercedes 270 CDI met het kenteken 31-LD-NK. Men kwam de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werd tevens een portefeuille met een bedrag van enkele honderden euro`s weggenomen.

Eastermar: inbraak in 18 auto`s
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in 18 auto`s op diverse plaatsen in Eastermar. Het betrof auto`s die geparkeerd stonden aan onder meer de Baggelaar, De Splitting, de Zuster Jacobsstraat, Het Trek en De Kromme Warren. Van de auto`s werd een ruit ingeslagen of het portier geforceerd. Weggenomen werden voornamelijk radio/cd-spelers en in een enkel geval een portemonnee. Van een auto werden enkele lampen gedemonteerd. Alle eigenaren deden aangifte. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen.

Bureau Communicatie: 058 8808272