Ingezonden persbericht


AFA BEZOEKT KOPSTUKKEN NVU IN ARNHEM

Vandaag, zaterdag 17 mei, is de Antifascistische Actie (AFA) op bezoek geweest bij twee prominente leden van de Nederlandse VolksUnie (NVU).

De NVU is de langst bestaande neonazi-partij in Nederland. De partij hangt het nationaal-socialisme aan en houdt zich bezig met het vereren van Adolf Hitler en Rudolf Hess. Door het propageren van rassenhaat probeert de NVU de samenleving te splijten. Praktisch de gehele partijtop is meermalen veroordeeld wegens racisme, mishandeling, openbare geweldpleging, verboden wapenbezit, etc. Op NVU demonstraties worden o.a. leuzen als "Roem en eer voor de Waffen-SS" gescandeerd en zijn allerhande nazistische symbolen aanwezig. Ook zijn er na afloop van sommige van hun demonstraties toevallige (allochtone) passanten afgetuigd.

Terwijl de NVU vandaag met zo'n 70 a 80 nazi's onder grote politiebescherming in Apeldoorn demonstreert en de antifascistische demonstraties van AFA en DWARS zijn verboden, is AFA bij prominente leden van de partij langsgeweest. AFA heeft in de woonomgeving van Michiel Bos en Michel Boerboom folders verspreidt onder buurtbewoners met daarop informatie over de NVU en het betreffende partijlid. Ook zijn er posters in de buurten opgehangen met deze informatie.

AFA wil met deze actie omwonenden van de partijleden inlichten over de NVU en zo meer mensen betrekken bij haar strijd voor een samenleving zonder racisme en fascisme.

Met deze actie zijn de betreffende partijleden uit de schaduw halen door hun nazistische achtergrond benadrukken.

Heeft dit de demonstratie van de NVU gestopt?
Nee, helaas niet. Door de massale inzet van politie en het verbod van de AFA demonstratie is het vandaag, in tegenstelling van 8 maart jongstleden, niet gelukt de NVU demonstratie te verhinderen. Ondanks het verbod zijn toch zo'n 200 a 300 demonstranten zeer nadrukkelijk op het bedrijventerrein aanwezig geweest tijdens de NVU demonstratie. Hierdoor moesten de neo nazi's na afloop van hun demonstratie via een achteraf weggetje het hazenpad kiezen.

De vreemde houding van de Burgemeester van Apeldoorn.

Nadat de NVU afgelopen week bij de bestuursrechter demonstratierecht afdwong, vond de burgemeester van Apeldoorn het nog steeds nodig alle antifascistische betogingen te verbieden. Dit gegeven, en het feit dat AFA de burgemeester niet één keer heeft kunnen betrappen op een principiele uitspraak tegen fascisme, doet ons vermoeden dat de burgemeester een vreemde visie op openbare orde heeft. Terwijl hij niet nalaat AFA af te schilderen als 'probleem' en deelnemers van een DWARS demonstratie laat arresteren zwijgt hij over het ordeverstorende karakter van de NVU. Los van de nazi symboliek en leuzen die onlosmakelijk verbonden zijn met NVU demonstraties, is de NVU op zich al een openbare orde verstoring.

De teksten in hun publicaties, de psychische terreur die ze veroorzaken met pamfletten, stickers en optreden in de media, de intimidatie van politieke tegenstanders en migranten, de verering van het Derde Rijk, de uitvalsbasis die ze zijn voor Duitse neonazi's die willen demonstreren of op de vlucht zijn voor Justitie, etc. De lijst is eindeloos.

Ondanks de 'successen' die Kusters namens de NVU afdwingt is er binnen zijn partij veel kritiek op zijn strategie. Terwijl de radicale fractie van de NVU van mening is dat Kusters bij zijn onderhandelingen teveel concessies doet lijkt een andere stroming van de partij, onder aanvoering van oud partijleider Joop Glimmerveen, een volstrekte hetze tegen hem te hebben gestart. (zie