Politie Midden- en West Brabant

Grote brand legt looierij Zevenbergen plat (17/5)

Zevenbergen, zaterdag 17 mei 2003

Zaterdagavond 17 mei omstreeks 18.45 uur ontvingen de hulpdiensten meer dan honderd meldingen over een uitslaande brand in een looierij aan de Industrieweg in Zevenbergen. Het vuur sloeg in hoog tempo om zich heen en verwoeste in relatief korte tijd het bedrijf, dat uit twee verschillende loodsen bestond. Omstreeks 20.45 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Er vielen geen gewonden.

De brandweer kwam met twee pelotons (ca. 100 brandweerlieden) ter plaatse om het vuur te bestrijden. Zes eenheden waren afkomstig van de gemeente Moerdijk; korte tijd later arriveerde vier eenheden van de regionale brandweer vanuit Breda ter versterking. Saillant detail was dat een crashtender van de Luchtmacht toevallig op de weg terug van een Open Dag over de Rijksweg passeerde, toen zij voertuigen van de plaatselijke brandweer zagen arriveren. Ze bedachten zich geen moment en volgde de auto`s ter assistentie.

De politie had grote moeite de in grote hoeveelheden toestromende ramptoeristen voldoende op afstand te kunnen houden, zodat enerzijds de hulpdiensten hun werkzaamheden konden verrichten en anderzijds de bevolking geen gezondheidsrisico`s liep. Een surveillance van de Koninklijke Marechaussee, die juist passeerden zegden spontaan hun ondersteuning toe en assisteerden de politie bij het afzetten van het terrein.

Eerder deze week had een projectontwikkelaar juist de eerste sloopwerkzaamheden aan de panden verricht, die zouden worden gevolgd door een grootscheepse renovatie van het pand. Er werden metingen verricht, die aantoonden dat er bij de brand geen stoffen zijn vrijgekomen in concentraties die schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid. In of aan het pand was geen asbest aanwezig. De Unit Forensisch en Technisch Onderzoek zal, zodra de omstandigheden dit toelaten, een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand. Het terrein is door de eigenaar afgezet; de politie zal de komende dagen regelmatig de locatie in haar surveillance meenemen.

Bron: Manon Ostendorf