Ingezonden persbericht


Cedric Michaud de sterkste in Vorden

Vorden, 17 mei 2003 - Cédric Michaud uit Frankrijk heeft zaterdag in Vorden de tweede etappe van de landelijke skeelercompetitie Univé World on Wheels gewonnen. Michaud was weggesprongen uit een kopgroep van elf, die ruim een halve minuut voorsprong had op het peloton. Michauds ploegmaat Arjan Smit won gemakkelijk de sprint om de tweede plek. Derde werd Luc Bartholomeeussen uit het Belgische Brecht, vorig jaar winnaar in Vorden.

In het peloton gingen een paar grote schaatsnamen van start, zoals Gianni Romme, Mark Tuitert en Sicco Janmaat. Tuitert, die zijn wortels in het skeeleren heeft, handhaafde zich goed in het peloton, vergeefs proberend het gat naar de kopgroep te overbruggen. Romme reed de hele race, bijna een uur lang, aan de staart van het peloton. "Het ging akelig hard, maar gelukkig kon ik het bijbenen. Het was aardig dat het publiek me bleef aanmoedigen,'' aldus Romme. Tuitert: "Het is leuk weer eens terug te zijn. Ik heb altijd een zwak gehad voor skeeleren." Sicco Janmaat moest in een vroeg stadium opgeven vanwege het hoge tempo.
De beslissende kopgroep, die zich halfkoers vormde, bestond verder uit de Belgen Sven Depoorter, Frank Fiers, de bij de A-rijders debuterende Sander Armée, de plaatselijke favoriet Arjan Mombarg, Willem Hut, Geert Plender, Jacco Morren en Erwin van Boven. Michaud probeerde enkele keren uit de vluchtgroep weg te komen, de laatste keer met succes, terwijl ploeggenoot Smit de achtervolging controleerde. Smit leidt het klassement na twee etappes. De Australiër Michael Byrne won de pelotonsprint om de twaalfde plaats.
René Ruitenberg liet zich na een periode van afwezigheid weer zien op het asfalt. De meervoudig cupwinnaar en oud-Nederlands kampioen maakte kort deel uit van een groepje met voorsprong en eindigde als 24e. Ook René's oudere broer Henri liet zich even op kop zien. Henri Ruitenberg is dinsdagavond te zien in het tv-programma 'Het zal je maar gebeuren' van de EO.

B-rijders en dames-1
Durk Fabriek uit Haulerwijk was bij de B-rijders de snelste in de massasprint, gevolgd door Roy Boeve uit Kampen en Geert-Jan van der Wal uit Urk. Er waren diverse ontsnappingspogingen, voornamelijk ondernomen door de zussen Gretha Smit en Jenita Hulzebosch-Smit. Jenita won ook het sprintklassement over drie ronden en een premiesprint. Met nog vier ronden te gaan probeerde René Smit uit Staphorst alleen weg te blijven, maar met de laatste ronde in zicht werd hij overspoeld door het peloton.
Bij de B-mannen gingen nog meer topdames van start, onder wie Marjanne Smit, Marja Vis en Elma de Vries. Marja Vis, die haar eerste skeelerwedstrijd reed, kon het hoge tempo in het peloton niet bijbenen. De andere vrouwen finishten verdienstelijk tussen de mannen.

C-rijders en dames-2
Stephan Wielinga uit Wolvega won bij de C-rijders, die nagenoeg de hele wedstrijd in een grote groep bijeen bleven. De tweede plek was voor André Akkerman uit Staphorst, die tweemaal eerder won, en de derde voor Harrie Hulst uit Oldebroek. Het klassement in de Appie Zomer Bokaal wordt aangevoerd door Niek Rolleman uit Rijssen, op één punt gevolgd door Bart van Hest uit Apeldoorn. Derde staat André Akkerman.

Veteranen
De veteranen moesten buigen voor Piet Lagerweij uit Otterlo, die de pelotonsprint won vóór René van der Meulen uit Kampen en Meint Beukema uit Surhuizum. Er waren diverse vluchtpogingen geweest, die geen van alle stand hielden. Lagerweij leidt het Paul van Vilsterenklassement; tweede staat Henk Lankhof uit Aalten die eerder een wedstrijd won, derde is Tonnie van Tongeren uit Oldebroek.

Karin Verhoef (SBN)

Over Univé World on Wheels
Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

Over de Skatebond Nederland (SBN)
De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl.

Neem bij vragen contact op met:
Karin Verhoef, samensteller van dit persbericht, tel. 0348-415759, e-mail: karinverhoef@hetnet.nl
Henk van Os, bondsdirecteur SBN, tel.: 0525-659130 of 06-22508593, e-mail: h.vanos@skatebond.nl

Zie ook: Voor complete uitslagen en klassementen, surf naar www.skatebond.nl

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl