Ingezonden persbericht

Voor iedereen die belangstelling heeft voor familieonderzoek 50e Genealogische Dag op 17 mei in Ede

De Burgemeester van Ede, de heer R.C. Robbertsen, opent op 17 mei a.s de door de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) georganiseerde 50e Genealogische Dag. Deze dag zal gehouden worden in het Congres- en Cultuurcentrum De Reehorst in Ede (Gld.). De organisatie van de dag is in handen van de afdeling Computergenealogie van de vereniging.

Uiteraard wordt op deze genealogische dag aandacht geschonken aan activiteiten van de vereniging, zoals voorouderonderzoek met gebruik van de nieuwe onder-zoeksmethodieken, zoals internet en onderzoek in het buitenland, maar ook aan heraldiek. Daarnaast is er een genealogische markt met diverse stands, een heus internet-cafi, verschillende lezingen en programma's met demonstraties en discussie.

In de Theaterzaal van De Reehorst worden lezingen gehouden die de gevorderde en beginnende genealoog op weg helpen of verder leiden o.a. over de digitale genealogische snelweg. De lezingen hebben als onderwerpen: 'het effectief en gericht zoeken op internet naar genealogische gegevens' door mevr. Y. Hoitink (9.45 - 10.30 uur); 'het maken van een eenvoudige homepage met ondersteuning van een dynamische grafische kwartierstaat' door F.J.L. van Waarsenburg (11.00 - 12.00 uur); 'onderzoek naar bronnen in Duitsland' door ir. R. Dix (13.30 - 14.15 uur); 'het ontwerpen en maken van een familiewapen door mevr. G. Meijerink (15.00 - 15.45 uur).

De hele dag kan men de uitgebreide genealogische markt met standhouders uit diverse delen van Europa bezoeken en kan men genealogische artikelen (o.a. software, oude kaarten enz.) bekijken en aankopen.

Op deze 50e Genealogische Dag zal veel aandacht worden geschonken aan het vorig jaar uitgebrachte genealogische Windows-programma 'GensDataPro'; hierover worden een tweetal demonstraties gehouden met aansluitend een discussie. Deze demonstraties worden gehouden door de heer B. Wilschut (aanvang 9.45 en 15.45 uur). Daarnaast worden door de heer A. Slangenberg - Vervoort een tweetal demonstraties met discussie gehouden over digitale fotografie (aanvang 11.00 en 13.00 uur).

Tijdens een te houden veiling zullen enige oude en mogelijk interessante genealogische en heraldische boeken en kaarten worden geveild. Geonteresseerden, die hun eigen niet meer gebruikte genealogische kaarten, boekwerken etc. geveild willen zien, dienen dat tijdig aan de organisatie op te geven.

Er wordt een buitenprogramma georganiseerd voor niet in genealogie geonteresseerde partners met een bezoek aan het Krvller Mvller Museum op de Hoge Veluwe.

De dag is toegankelijk bij voorintekening (eventueel met lunch), door 12,50 Euro (toegang) of 25,00 Euro (inclusief lunch) over te maken op rekening 598447 t.n.v. NGV te Zetten o.v.v. Deelname Genealogische Dag 2003, het aantal personen, naam en postcode. Via de internetsite www.GENSDATA.nl is een inschrijfformulier en meer informatie beschikbaar. Voorintekening is mogelijk tot uiterlijk 20 april. Eventueel kan ook aan de zaal worden betaald; echter dan is er geen mogelijkheid voor een gezamenlijke lunch.

Over de NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) werd in 1946 opgericht en telt nu ruim 11.000 leden, beginnende en gevorderde genealogen. De NGV is de grootste vereniging op dit gebied in Nederland. De NGV ontvangt geen subsidie, is geen commercikle instelling maar bestaat geheel uit vrijwilligers. De NGV heeft verspreid over het land 31 regionale afdelingen die alle geregeld lezingen en of afdelingsbijeenkomsten organiseren; dit is vaak een goede gelegenheid om andere genealogen te ontmoeten. Deze bijeenkomsten zijn ook toegankelijk voor niet leden (toegang vrij). De NGV heeft ook drie functionele afdelingen die landelijk opereren, m.n. afdelingen Computergenealogie, Heraldiek en Familieorganisaties. De vereniging geeft 10x per jaar het blad 'Gens Nostra' uit met genealogische en heraldische informatie en beschikt over een verenigingscentrum in Weesp, dat voor leden voor het doen van onderzoek vrij toegankelijk is.

Over de NGV afdeling Computergenealogie
De afdeling Computergenealogie van de NGV wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit onderzoek door middel van de mogelijkheden, die de automatisering biedt. De afdeling geeft het tijdschrift, 'GensData', uit met onderwerpen die verband houden met de automatisering op het gebied van de genealogie. Daarnaast ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen en biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden. Daarnaast geeft de afdeling voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onder-zoek naar en het vastleggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd. Tenslotte biedt de afdeling ondersteuning aan de Nederlandse Genealogische Vereniging op het gebied van de automatisering en stelt voor de andere afdelingen serverruimte beschikbaar

Het secretariaatsadres van de afdeling is: Dorpsstraat 143, 3751 EP Bunschoten, tel.: 033 - 298 65 87 (na 19.00 uur)

Noot voor de redactie (