Vereniging Milieudefensie


Aankondiging voor de pers

Feestelijke protestmanifestatie tegen containerterminal: 'Laat de Kaloot niet uitsterven'

Amsterdam, 8 mei 2003 --- Milieudefensie en Vereniging Redt de Kaloot organiseren op zaterdag 17 mei van 10.00 tot 12.00 uur een feestelijke protestmanifestatie op het strand de Kaloot in Vlissingen-Oost. De milieuorganisatie en honderden sympathisanten van dit Zuid- Bevelandse strand zoeken die dag naar fossielen en doen op ludieke wijze een grote 'archeologische' vondst; een dertig meter lange prehistorische slang. De actievoerders protesteren hiermee tegen de bouwplannen van de provincie Zeeland, waarbij het strand dreigt te verdwijnen voor een containerhaven.

De provincie Zeeland wil op de plek van het strand de Kaloot de Westerschelde Containerterminal (WCT) bouwen. Daarmee dreigt het enige strand van Zuid-Beveland te verdwijnen en een overslagplaats te worden voor containers. De Kaloot in Vlissingen-Oost staat bekend als vindplaats van fossielen en wordt 's zomers druk bezocht door badgasten. Volgens Milieudefensie veroorzaakt de komst van de WCT ernstige schade aan de Zeeuwse natuur en aan het landschap. Met de aanleg van de containerterminal gaat 140 hectare buitendijks gebied verloren. 'De provincie moet niet proberen de Randstad te imiteren, zegt Vera Dalm, directeur van Milieudefensie. 'Zij zou juist de rust en ruimte in Zeeland moeten koesteren.'

Raad van State
Milieudefensie en Vereniging Redt de Kaloot, de Zeeuwse Milieufederatie, Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten hebben bij de Raad van State beroep aangetekend tegen het provinciebesluit om de bouw van de Westerschelde Containerterminal mogelijk te maken. In februari heeft de Raad van State dit provinciebesluit om procedurele redenen geschorst. Eind April was de hoorzitting waarop de bezwaarmakers hun beroep hebben toegelicht. Uiterlijk begin juni doet de Raad van State een uitspraak.

Trek de groene grens Milieudefensie voert sinds 1999 samen met lokale actiegroepen in de campagne 'Trek de groene grens, rust en ruimte daar moeten we zuinig op zijn'. Zo wil de organisatie voorkomen dat Nederland volgebouwd wordt ten koste van natuur en landschap. 'We moeten zuinig zijn op ons landschap. Als er doorgebouwd wordt, zijn plekken voor rust en ruimte net zo uitgestorven als de dinosaurus', meent Dalm. 'Laat de Kaloot dus ook niet uitsterven'.

Algemene ledenvergadering Na de protestmanifestatie houdt Vereniging Milieudefensie haar algemene ledenvergadering.