Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Nederlandse en Duitse Mini Koks koken met asperges

WOERDEN, 9 mei 2003 Op zaterdag 17 mei gaan Nederlandse en Duitse Mini Koks in Kleve, Duitsland, aan de slag met het seizoensproduct bij uitstek: asperges. Onder toeziend oog van de Duitse minister Barbel Höhn van Nordrhein Westfalen zullen de kinderen ecologisch verantwoorde ham/aspergerolletjes, asperges in hollandaise saus en aardbeienkwark bereiden.

Op 1 maart 2002 gingen de Mini Koks van start, een groep van 20 Duitse en Nederlandse kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar. Het doel van dit project is om jonge kinderen, naast een stukje wederzijdse cultuur, ook de waarde van gezonde voeding, de regionale keuken en milieuvriendelijke producten bij te brengen. Zo worden eigen groenten en granen gekweekt bij een ecologische boerderij. Ook worden er bezoekjes gebracht aan b.v. een molen, een kaasboerderij of een fritesfabriek.

Naast het informeren over de producten en productiemethoden is het ook de bedoeling dat de kinderen iedere derde zaterdag van de maand één of meerdere gerechten leren maken. Hierbij is het proeven van de gerechten belangrijk. Wat is het verschil in smaak tussen een verse doperwt, eentje uit blik of uit de diepvries? En hoe smaakt echte mayonaise en appelmoes? Ook serieuze onderwerpen als veiligheid, eten in relatie tot religie, hygiëne en diëten komen aan de orde.

De inhoud van het programma wordt door pedagogisch en vaktechnisch geschoold personeel begeleid. De bijeenkomsten vinden plaats in de Kookstudio Dining 56 in Arnhem, de Berufsschule in Kleve en op de Landwirtschaftskammer in Kleve.

De Nederlandse beschermheer is de Gelderlandse gedeputeerde Henk Aalderink.

Het project Mini Koks (www.minikoks.nl) gaat door tot en met 31 december 2003.

Noot voor de redactie