Ingezonden persbericht

Persuitnodiging: filmpremière 'Home Street Home'

een documentaire over het engagement van zenmeester Bernie Glassman

AMSTERDAM, 20030509 -- De Boeddhistische Omroep Stichting presenteert op zaterdag 17 mei om 20:00 in de Rode Hoed te Amsterdam de documentaire Home Street Home. Deze film van regisseur George Schouten laat zien hoe de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman het boeddhistische begrip compassie omzet in maatschappelijk engagement. Glassman heeft tal van organisaties opgezet om daklozen, werklozen, aidspatiënten en anderen die buiten de samenleving dreigen te vallen, op te vangen.

Honderd mensen - moslims, christenen, boeddhisten, joden en niet-gelovigen - komen jaarlijks vanuit alle windstreken bijeen in Auschwitz om bij de gaskamers te mediteren en de namen van oorlogsslachtoffers voor te lezen. Uit de jaarlijkse bijeenkomsten is een nieuwe beweging ontstaan: de Zen Peacemaker Community, met vertakkingen in vele landen.

Initiatiefnemer is de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman. Het boeddhistische begrip compassie heeft hij omgezet in maatschappelijk engagement. Tijdens straatretraites doolt hij met een tiental zenboeddhisten enkele dagen als zwervers door hartje New York. Ook dit leidde tot een nieuwe organisatie: de Greyston Foundation. Al twintig jaar is deze beweging een onmisbaar toevluchtsoord voor daklozen, werklozen, aidspatiënten en anderen die buiten de samenleving dreigen te vallen.

De film belicht, naast Bernie Glassman zelf, ook enkele karakteristieke mensen in zijn omgeving, waaronder:
- Bernies 'godfather', ex-burgemeester van Yonkers,
- Bernies vrouw Eve Marko, die zich via de Zen Peacemaker Order onder andere richt op het samenbrengen van joden en Palestijnen in Israël,
- een beheerder van honderden appartementen die vrijwillig als dakloze meezwerft,
- een rabbi die God als een werkwoord ziet,

- een Nederlandse vrouw die voor het eerst sinds 50 jaar via Auschwitz haar verleden onder ogen durft te komen,
- een Poolse schilder die zelf het kamp heeft overleefd.
Ieder van hen heeft zijn eigen reden om Bernie Glassmans uitgangspunt in de praktijk te brengen: "May we always have the courage to bear witness, to see ourselves as other and to see other as ourselves."

CREDITS
Regie: George Schouten
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Camera: Bernd Wouthuysen
Geluid: Martijn van Haalen
Montage: Gys Zevenbergen
Muziek: Harry de Wit

LENGTE
80 minuten

PRODUCTIE
Boeddhistische Omroep Stichting (BOS)

PLAATS
De Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam

DATUM
zaterdag 17 mei 2003

PROGRAMMA
19:30 uur: ontvangst
20:00 uur: première van 'Home Street Home'
na afloop: borrel met Bernie Glassman en George Schouten

RESERVEREN
In verband met de te verwachten belangstelling dient u tijdig plaatsen te reserveren bij het secretariaat van de BOS. Bij voorkeur per e-mail: bos@boeddhistischeomroep.nl, anders per fax: (035) 629 3195, of schriftelijk: Wilhelminastraat 21, 1211 RH Hilversum. Bij reserveren s.v.p. duidelijk 'Home street home' vermelden. De toegang is gratis. Reserveringen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt.



Ingezonden persbericht