Kerken in Aktie

Datum: 13/05/2003
Palestijnse schrijfster, Faten Mukarker, bezoekt Nederland 'Het toekomstvisioen is om met gelijke rechten in een vrij en democratisch Palestina te leven'
Van 17 tot en met 27 mei 2003 is de christen-Palestijnse schrijfster Faten Mukarker op bezoek in Nederland. In lezingen, gesprekken en interviews zal zij vertellen over haar ervaringen om als christen-Palestijnse vrouw te leven in een van de bezette Palestijnse gebieden. Fatan Mukarker klaagt het geweld aan van de Israëlische regering en hoopt op een einde van de bezetting. Zij zet zich persoonlijk in voor de dialoog tussen Palestijnse en Israëlische vrouwen over de grenzen van de bezette gebieden heen. In Duitsland heeft zij meermalen haar stem laten horen via radio en televisie.

Fatan Mukarker is geboren in Bethlehem maar groeide op in Duits-land. Zij keerde terug naar Palestina waar zij trouwde. Met haar man en kinderen woont zij in Beit Jala, dichtbij Jeruzalem en Bethlehem. Met haar familie maakte ze de verschrikkingen mee van de Intifada en de Golfoorlog.
In haar boek: 'Leben zwischen Grenzen' schrijft ze over haar leven tussen nationale en religieuze grenzen, haar streven naar vrede en verzoening en wat het betekent om te moeten overleven in een economische ten gronde gericht land. Zij lijdt het meest onder het ingesloten zijn in de bezette gebieden; het uitgaansverbod in de steden typeert zij als gevangenschap. Als deel van de christelijke minderheid in Palestina wil zij dat Arafat zijn belofte waarmaakt dat er in de Palestijns staat een scheiding komt tussen kerk en staat. Regelmatig keert zij terug naar Duitsland om aandacht te vragen voor de situatie in Israël. Faten Mukarker is een indrukwekkende vrouw die ondanks de verscheuringen in haar land haar waardigheid heeft behouden.

Een initiatiefgroep van pastores en predikanten uit Noord-Holland en Kerkinactie hebben Faten Mukarker uitgenodigd om in Nederland haar visie te geven op het conflict tussen Palestijnen en Israëli's. Zij zal onder meer spreken in Amsterdam, Hoorn en Utrecht.