Gemeente Den Haag

2003-05-14: Plaatsing eerste Gulden Klinkers 2003
---

Op zaterdag 17 mei worden vier Gulden Klinkers geplaatst in de Spoorwijk in het stadsdeel Laak. Het is de eerste uitreiking van de Gulden Klinker dit jaar. Raadslid Albert van der Zalm (D66) verricht namens de gemeente Den Haag de officiële handelingen. De bijeenkomst in het stadsdeel Laak begint om 10.00 uur bij wijkcentrum De Wissel in de Betsy Perkstraat 10.

Vier bewonersgroepen in de Spoorwijk hebben zich het afgelopen jaar verdienstelijk gemaakt in de eigen wijk of straat. Daarom ontvangen zij als waardering een Gulden Klinker. Het gaat om drie bewonersgroepen van het Ledeganckplein, de Schimmelweg en het Alberdingk Thijmplein en een groep bewoners uit de Beetsstraat / Schimmelweg. Deze gezelschappen zijn onder andere bezig geweest met het schoonhouden van hun eigen straat, het onderhoud van openbaar groen en het beheer van adoptiebakken.

De gemeente Den Haag heeft de Gulden Klinker in 1994 als prijs in het leven geroepen voor groepen buurtbewoners, winkeliersverenigingen, scholen, sportclubs of hobbyverenigingen die minstens een jaar lang actief zijn om de leefbaarheid in de eigen buurt op te peppen. De projecten die in aanmerking komen hebben te maken met veiligheid, schoonmaken, groen, spelen, sport en speelvoorzieningen, gezelligheid, creativiteit en recreatie of met Haagse historie en cultuur. De prijs bestaat uit een gouden straatsteen die op een zichtbare plaats in de wijk wordt aangebracht en een waardebon van 1.300,-- die besteed kan worden aan iets extras voor de buurt. Groepen die zich blijvend inzetten voor hun wijk komen bovendien in aanmerking voor een extra beloning van 1000,-- per jaar. Op zaterdag 7 juni 2003 vindt de jaarlijkse Gulden Klinkerdag plaats in het Atrium van het Stadhuis. Tijdens dat evenement wordt een aantal projecten gepresenteerd en vinden nog meer uitreikingen plaats.