Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Amsterdam, 14 mei 2003

Zaterdag 17 mei:

Genespotting-actie bij AVEBE veldproef in Noord-Drenthe

Genpiepers of biologische landbouw?

Bij Eerste Exloërmond in Noord Drenthe vindt op 17 mei de eerste Nederlandse Genespotting-actie plaats. Genespotting is een publieke en ludieke actie waarbij een groep mensen een kijkje gaat nemen bij een proefveld met een gentech gewas en hierover een discussie begint met boeren uit de omgeving en andere omwonenden.

De discussies rond het wel of niet gebruiken van genetische manipulatie in de landbouw woedt nog steeds voort. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of gentech gewassen wel, zonder vermenging, naast gangbare en biologische landbouw kunnen bestaan. Dit is van essentieel belang voor het voortbestaan van de biologische sector (waar geen gentech toegelaten wordt) en voor de keuzevrijheid van de consument.

In de gemeente Borger-Odoorn vindt een proef plaats van AVEBE met genetisch gemanipuleerde aardappelen. Deze aardappelen zijn gemanipuleerd zodat ze vrijwel geen amylose (type zetmeel) meer bevatten, maar alleen nog het gewenste amylopectine, wat gebruikt wordt voor industriële doeleinden (textiel, lijm).

Met name de biologische boeren in deze regio maken zich dan ook zorgen over de gevolgen van deze proef, zeker wat betreft de eventuele grootschalige teelt van deze aardappel in de toekomst. Het Ministerie van VROM heeft dan ook bezwaren ontvangen van een groot aantal organisaties; Platform Biologica, de vakgroep biologische landbouw van de NLTO, de Noord-Nederlandse Biologische Landbouw Vereniging, Stichting Greenpeace, Solidariteitsfonds XminY, en van een aantal individuele personen.

De periode van 14-20 mei is uitgeroepen als internationale Genespotting actieweek. Acties vinden plaats in o.a. België, Spanje en Kroatië.

De Nederlandse Genespotting actie gaat naar het aardappelproefveld van AVEBE, gelegen aan de Eerste Exloërmond 115, te Eerste Exloërmond.

Wij verzamelen ons om 11.30 bij de ijsbaan van Tweede Exloërmond, waarna we te voet richting het veld zullen trekken.

Er zal gelegenheid zijn om te spreken met bezwaarmakers tegen deze proef, en hopelijk met een vertegenwoordiger van de gemeente; AVEBE heeft ook aangekondigd aanwezig te zullen zijn.


---
Perscontact op 17 mei: 06-48416152 (Wytze de Lange) Kantoor A SEED: 020-6682236, Email: flip@aseed.antenna.nl

Meer over deze actie en de internationale actieweek is te vinden op www.aseed.net en www.indymedia.nl