SPG

Taartenactie jarige glasbak groot succes

De glasbak viert op 17 mei haar 25e verjaardag in Nederland. Ter ere van deze verjaardag konden mensen die op 17 mei aanstaande ook 25 worden, zich de afgelopen dagen aanmelden via de vernieuwde website www.glasbak.nl. Inmiddels hebben 316 jarigen zich ingeschreven. Zij mogen zich verheugen op de speciale verjaardagstaart die aanstaande zaterdag door de Stichting Promotie Glasbak wordt aangeboden.

Op 17 mei 1978 plaatste minister drs. N.J. Ginjaar de eerste officiële glasbak waarin de consument haar eenmalige glazen verpakkingen kwijt kon in plaats van deze gewoon in de vuilnisbak te gooien. Hiermee werd het startsein gegeven voor de opkomst van de glasbak. De consument raakte snel gewend aan het apart houden van zijn glas en het duurde niet lang of de glasbak was een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Inmiddels staan er ongeveer 25.000 glasbakken in Nederland.

Via die 25.000 glasbakken wordt 78% van alle eenmalige glazen verpakkingen ingezameld. Het streven is 90% inzameling in 2005. Daarom is de Stichting Promotie Glasbak een nieuwe promotiecampagne gestart. Miranda Boer, Secretaris van de Stichting Promotie Glasbak: 'Uit onderzoek blijkt dat er toch nog glassoorten zijn die de trouwe glasbakgebruiker vergeet, bijvoorbeeld lege parfumflesjes en kleine potjes van bijvoorbeeld vitaminepillen.' 'Daarnaast weet niet iedereen wat er met het glas uit de glasbak gebeurt. We moeten met name jongeren overtuigen door duidelijk te maken dat hun lege glazen verpakking geen afval is, maar grondstof voor nieuwe verpakkingen, dat eindeloos te hergebruiken is.'


---

---