Ingezonden persbericht

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 15 mei 2003

Hubert bals fonds steunt dertig filmprojecten in selectieronde voorjaar 2003

Terwijl zaterdag 17 mei a.s. de door het Hubert Bals Fonds (HBF) ondersteunde speelfilm UZAK draait in de Competitie van het festival in Cannes, maakt het Hubert Bals Fonds bekend in zijn voorjaarsronde in totaal 434.000,- Euro onder dertig niet-Westerse filmmakers te verdelen.

Achttien filmmakers ontvangen steun voor scenario- en projectontwikkeling, acht voor post-productie. Het HBF geeft aan drie films een bijdrage voor distributie in eigen land. Afgelopen april nam het HBF deel aan het festival 'IFFR in Paramaribo'. Tijdens het komende Sarajevo International Film Festival (15 tot en met 23 augustus 2003) participeert het HBF in de CineLink Scriptworkshop. Tijdens het afgelopen Buenos Aires Independent International Film Festival (6 tot en met 16 april 2003) werd eveneens deelgenomen aan een scriptworkshop. Ter gelegenheid daarvan werd aan het filmproject NÃO POR ACASO (NOT BY CHANCE) van Philippe Barcinski de HBF Award toegekend.

Jaarlijks heeft het HBF rond 935.000,- Euro tot zijn beschikking voor individuele bijdragen tot hoogstens 10.000,- Euro voor scenario- en projectontwikkeling, 30.000,- voor postproductie of 15.000,- Euro voor distributie in eigen land. De selectierondes vinden twee keer per jaar plaats.

In het jaar van zijn vijftienjarig bestaan zijn vier met hulp van het HBF totstand gekomen films geselecteerd in diverse onderdelen van het festival van Cannes. UZAK van Nuri Bilge CEYLAN in Competitie; ALL TOMORROW'S PARTIES van YU Lik-wai is geselecteerd voor 'Un Certain Regard'; OSSAMA van Sedigh BERMAK en SUNDAY, THE GOSPEL ACCORDING TO LIFT-MAN ALBERTAS van Arunas MATELIS zijn opgenomen in de 'Quinzaine des Réalisateurs'.

Sinds de oprichting door het International Film Festival Rotterdam heeft het HBF financiële bijdragen gegeven aan meer dan vierhonderd filmprojecten van getalenteerde, onafhankelijke filmmakers in zuidelijke of ontwikkelingslanden. Gerealiseerde films zijn ieder jaar tijdens het IFFR te zien in de 'Hubert Bals Fonds Harvest'. HBF-ondersteunde films die in de hele wereld succesvol werden waren onder meer MUNDO GRÚA (CRANE WORLD) van Pablo TRAPERO, 25 WATTS van Juan Pablo REBELLA en Pablo STOLL, JAPÓN van Carlos REYGADAS en DIVINE INTERVENTION van Elia SULEIMAN.

Tot en met 25 mei a.s. viert het Museum of Modern Art in New York de verjaardag van het HBF met een programma van vijfentwintig HBF-ondersteunde films. Het International Film Festival Rotterdam gaf ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het fonds de essaybundel 'True Variety: Funding the Art of World Cinema' uit. Het boek bevat een dvd met daarop onder meer de korte film SABRIYA van Abderrahmane Sissako. Het HBF wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Hivos, NCDO, Stichting DOEN en de NPS.

Hubert Bals Fonds Voorjaar 2003 Selectie:

Scenario en project ontwikkeling
ANGEL'S FALL - Semih Kaplanoglu, Turkije
BARCA! - Tariq Teguia, Algerije
BEDROOM CITIES - Martin Romanella, Argentinië
BIPEDALISM - Yevgeni Yufit, Rusland
DEAD GIRL'S PARTY - Matheus Nachtergaele, Brazilië FIM DA LINHA - Gustavo Steinberg, Brazilië
FIRTINA/THE STORM - Kazim Öz, Turkije
FLYING ALONG THE HORIZON - Andrew Cheng, China
KING FOR CIRCUMCISION - Fatmir Koçi, Albanië
MIGUILIM - Sandra Kogut, Brazilië
NAOUSSÉ/INTO MY ARMS - Khalil Joreige/Joana Hadjithomas, Libanon PALTO/THE COAT - Kutlug Ataman, Turkije
A SARAJEVO STORY - Denijal Hasanovic, Bosnië
SOBRE MI SANGRE - Miguel Calderon, Mexico
STORY UNDONE - Hassan Yektapanah, Iran
TATUARAMBÁ - Paul Leduc, Mexico/Brazilië
TEMPERATURA AMBIENTE - Paula Markovitch, Mexico
TRUSTING THE FUTURE - Wang Bing, China

Post-productie
ABJAD - Abolfazl Jalili, Iran
ANA Y LOS OTROS - Celina Murga, Argentinië
BUENA VIDA DELIVERY - Leonardo Di Cesare, Argentinë LITTLE MAN - Nariman Turebayev, Kazakhstan
NA CIDADE VAZIA - Maria Joao Gonot, Angola
NAVEL - Mohammad Shirvani, Iran
NINA - Heitor Dhalia, Brazilië
TEHRAN 7:00 A.M. - Amir Shahab Razavian, Iran

Distributie
"33" - Kiko Goifman, Brazilië
Back Lot Festivals - Paramaribo, Suriname
NAUKAR KI KAMEEZ/THE SERVANT'S SHIRT - Mani Kaul, India NIZHALKKUTHU/SHADOW KILL - Adoor Gopalakrishnan, India

Training en workshops
CINELINK SCRIPTWORKSHOP OBALA ART CENTAR, Sarajevo, Bosnië

HBF Award
Scriptworkshop International Film Festival Buenos Aires NÃO POR ACASO/NOT BY CHANCE - Philippe Barcinski, Brazilië

(einde persbericht)