HSP COMMUNICATIE

Irakese gemeenschap op bedevaart naar Lourdes

Nederland kent een actieve gemeenschap van katholieke Irakezen met een eigen parochie in Borne, de Toma parochie. Het zijn vrijwel allemaal Irakese vluchtelingen met een officiële status. Al eerder was er contact gezocht met VNB Nationale Bedevaarten en geïnformeerd naar de mogelijkheden om een bedevaart naar Lourdes te maken. Mede naar aanleiding van de oorlog in Irak werd de wens om het plan uit te voeren versterkt. Tijdens de 200ste bedevaart per trein van VNB Nationale Bedevaarten, van 17 t/m 24 mei a.s., zal een groep van ruim 40 Irakese katholieken, volwassenen en kinderen, deelnemen aan de bedevaart. VNB faciliteert de groep en draagt zorg voor vervoer en verblijf in Lourdes. Naast een eigen bijdrage van de deelnemers naar draagkracht zijn meerdere fondsen benaderd om de kosten voor deze bijzondere reis te dragen.

VNB wil zich sterk maken om deze groep mensen de mogelijkheid te bieden een bedevaart naar Lourdes te maken. Door de gebeurtenissen in Irak zijn ze nog dieper in de problemen geraakt, met name door de onzekerheid en angst om wat hun naasten mogelijk kon overkomen. Ten tijde van de eerste contacten met de groep was de oorlog nog in volle gang. Vanuit haar ideële doelstelling wil VNB deze mensen waar mogelijk ondersteunen en faciliteren om deze reis mogelijk te maken. Bij diverse fondsen in Nederland is een verzoek ingediend om te helpen deze reis te financieren. Inmiddels zijn er toezeggingen binnen van het Fonds Geestelijke Bedevaart tot O.L. Vrouw van Lourdes en het SkaN-fonds. VNB vertrouwt erop dat nog meer fondsen dit project zullen ondersteunen.

VNB Nationale Bedevaarten is een vereniging die al sinds 1883 bedevaarten organiseert naar Lourdes. In dit bergdorp in de Franse Pyreneeën is de maagd Maria in 1858 meerdere malen verschenen aan Bernadette Soubirous. Inmiddels is Lourdes, na Rome, de belangrijkste bedevaartplaats voor katholieken uit de hele wereld. Jaarlijks bezoeken bijna 6 miljoen mensen deze bijzondere plaats. Als vereniging werkt VNB zonder winstoogmerk en pelgrims betalen een normale reissom waarin alle kosten zijn verrekend. VNB heeft geen andere inkomstenbronnen, maar probeert desondanks ook invulling te geven aan haar ideële doelstelling door specifieke groepen of inder draagkrachtige individuele pelgrims te ondersteunen.