Ingezonden persbericht

Persbericht vrijdag 16 mei 2002

Beton en asfalt tot op het strand?
Serie debatten over toekomst kust

Leiden 16 mei - Grotere hotels, meer wegen naar de kust en boulevards met veel winkels en vertier. Is dat de toekomst van onze kust of komen er veel bredere stranden, doorgestoken duinen en eilanden voor de kust? De meningen lopen uiteen, de belangen zijn groot. In de Week van de Zee 2003 (van 15 t/m 25 mei) kunnen burgers en kustbewoners hun mening geven in een serie lagerhuis debatten.

De vereniging Kust en Zee organiseert tijdens de Week van de Zee onder de titel: Zwakke schakels, Sterke toekomst, een serie van vier Lagerhuis debatten en een afsluitend symposium. Onder leiding van Gijs Weenink van de Debat Academie gaan burgers, kustbewoners, bestuurders en specialisten in discussie over de toekomst van de Nederlandse kust.

Nu wordt onze kust voor een groot deel op natuurlijke wijze beschermt door duinen. Maar met de verwachte zeespiegelstijging kunnen over 50 of 100 jaar enige zwakke schakels in die verdedigingslijn ontstaan. Op die locaties zullen veranderingen nodig zijn: gaan we daar meer landwaarts, verdedigen we de kust met dijken of gaan we zeewaarts met brede stranden of woonwijken voor de kust? Wat willen we op de plekken met recreatie en welke rol speelt de natuur? De Vereniging Kust en Zee ziet kansen voor zandsuppleties en verbreding van stranden met nieuwe duinnatuur, en voor meer ruimte in het achterland.

Speciaal voor de debatten zijn voor vijf locaties (Cadzand, Hoek van Holland, Noordwijk, IJmuiden en Den Helder) toekomstschetsen gemaakt. Deze laten zien hoe de kust er over 50 jaar uit kan zien, vanuit het perspectief van recreatie, natuur of kustveiligheid. De scenarios staan op www.weekvandezee.nl.

De debatten zijn onderdeel van het Zoutbus Zeefestival dat tijdens de Week van de Zee langs de kust reist. Het eerste debat heeft op 15 mei plaatsgevonden. De overige debatten vinden plaats in:
· Hoek van Holland, 17 mei, van 14.00 tot 15.30 (naast Zoutbus in paviljoen Noorderpier).
· Noordwijk, 20 mei, van 19.00 tot 20.30 (dichtbij Zoutbus, in paviljoen Strandgans)
· IJmuiden, 22 mei, van 19.00 tot 20.30 (binnen, naast de Zoutbus)
In Den Helder vindt het afsluitend symposium plaats dat gericht is op specialisten, bestuurders en andere geïnteresseerden. Opgave via marijke@coastalguide.org (kosten 20 euro)

Iedereen is welkom om zijn of haar mening geven, tijdens de discussie, op stembiljetten en via de site weekvandezee.nl. Als opwarmer voor ieder lokaal debat wordt de korte quiz Zwakke schakelgespeeld waarin de discussieleider op ludieke wijze ieders kustkennis test. Het is de bedoeling dat Rijkswaterstaat de uitkomsten van de interactieve discussie meeneemt in de ontwikkeling van het toekomstige kustbeleid.

Alle debatten, behalve het slotsymposium, zijn gratis toegankelijk, bezoekers ontvangen een gratis set Martin Kers ansichtkaarten.

Verdere informatie over de inhoud van de debatten bel Hanneke Mesters van Kustvereniging EUCC (071 - 5122900 en mesters@eucc.nl) en John van Vliet van Stichting Duinbehoud (071 -5160493, 06 - 45652822) en john@duinbehoud.nl)

Vereniging Kust en Zee bestaat uit Stichting De Noordzee, Stichting Duinbehoud, Kustvereniging EUCC en EcoMare.