Gemeente Alkmaar


Start papierinzameling door verenigingen

Alkmaar, 16 mei 2003

Wethouder A.M. Godijn van Afvalinzameling geeft morgen, zaterdag 17 mei om 9.00 uur het startsein voor de huis-aan-huis-inzamelactie van oud-papier in ophaalwijk Koedijk-De Weijdt. Sportvereniging Koedijk en muziekvereniging Aurora zijn de eersten die daarmee beginnen. Deze proef, die duurt tot het einde van het jaar, moet duidelijk maken of mensen meer oud papier apart houden als de opbrengst ten goede komt aan verenigingen. In de twee andere proefwijken Oudorperpolder en Schermereiland wordt volgende maand begonnen met de papierinzameling door verenigingen.

De grijze rolemmers gevuld met papier werden in deze ophaalwijk voor het laatst geleegd door de gemeente op 17 april. Morgen kunnen dozen gevuld met papier en gebundelde pakken vanaf 8.00 uur aan de weg worden gezet, waarna vrijwilligers van de verenigingen dit in een gehuurde vrachtauto gooien van de firma Roele De Vries. Alle inwoners van deze wijk hebben hierover deze week een brief gekregen. Muziekvereniging Aurora zorgt deze eerste keer niet alleen voor vrijwilligers voor de papierinzameling, maar ook voor de feestelijke muzikale omlijsting.

Vanaf juni wordt de papierinzameling ook in de Oudorperpolder en op Schermereiland overgenomen door verenigingen. Gesprekken zijn gaande met twee verenigingen: buurtvereniging Schermereiland, die graag Schermereiland wil doen, en speeltuinvereniging OKB, die de Oudorperpolder voor zijn rekening wil nemen. In deze wijken haalt de gemeente deze maand in ieder geval nog het papier op in de grijze bakken. Dat gebeurt volgens schema op de dagen die op de afvalkalender staan. Zodra de verenigingen de inzameling overnemen, kan de grijze rolemmer hiervoor niet meer worden gebruikt.

6 miljoen kilo papier in de vuilnisbak
Alkmaarders gooien jaarlijks maar liefst ruim 6 miljoen kilo papier in de vuilnisbak. Dit is de helft van al het papier dat mensen wegdoen. De rekening van de Huisvuilcentrale voor het verbranden van dit afval loopt daarmee op tot meer dan EUR 600.000,-. De andere helft van het papierafval wordt wel gescheiden ingeleverd en dat brengt juist geld op: vorig jaar zo'n EUR 350.000,-. Maar dit bedrag had dus het dubbele kunnen zijn. Wellicht dat straks blijkt dat Alkmaarders meer gemotiveerd zijn om papier te scheiden als de opbrengst van de huis-aan-huisinzameling weer ten goede komt aan verenigingen in hun eigen wijk. Huis-aan-huisinzameling door verenigingen met een gehuurde kraakperswagen werd afgeschaft na een ernstig ongeluk met een vrijwilliger elders in het land. De fa. Roele De Vries heeft zijn wagenpark inmiddels zodanig aangepast, dat zij weer volstrekt veilig zijn voor gebruik door vrijwilligers.

Beter scheiden
Papier beter scheiden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de verschillende verenigingen, scholen en instellingen in Alkmaar. Oude kranten, folders, kartonnen verpakkingen (geen melkpakken, hier zit een plastic laagje in), wc-rollen, eierdozen en dergelijke behoren allemaal tot het oud papier. Met een kartonnen doos in de schuur of bijkeuken is het een kleine moeite om oud papier apart te houden. Eens per maand kunnen huishoudens met een grijze rolemmer deze bak met papier aan de weg zetten (zie afvalkalender voor data). Of breng het anders naar verenigingen en dergelijke. Op deze manier worden verenigingen goed gesteund bij hun activiteiten.