Gemeente Abcoude


Abcoude opent multifunctionele accommodatie

In het weekend van 17 en 18 mei wordt op spectaculaire wijze een multifunctionele accommodatie geopend in Abcoude. De accommodatie is een centrum voor cultuur, educatie en recreatie. Het huisvest een aantal vaste gebruikers, zoals een openbare basisschool, kinderopvang, de bibliotheek, een peuterspeelzaal en de Abcouder Harmonie. Daarnaast zullen diverse verenigingen en instellingen gebruik maken van de multifunctionele ruimten.

In het najaar van 2001 werd begonnen met de bouw van de multifunctionele accommodatie. Een uniek bouwwerk voor een dorp als Abcoude. Accommodatieproblemen van verschillende instellingen en verenigingen lagen ten grondslag aan de beslissing van de gemeenteraad om het complex te laten ontwikkelen. En nu, ruim anderhalf jaar later, is het gebouw in gebruik genomen door vaste gebruikers en zal komend weekend groots worden geopend.

Opening

Op zaterdag 17 mei zal de opening in het teken staan van een theatervoorstelling. Diverse vrijwilligers en theatermakers hebben een theatershow geproduceerd die de legende van Abcoude vertelt. Een legende die eeuwen teruggaat. Voor deze voorstelling, die tussen 11.00 en 16.00 uur een aantal keer wordt opgevoerd, zijn toegangsbewijzen nodig. Op zondag 18 mei is er van 13.00 tot 18.00 uur een grote uitmarkt georganiseerd, waar diverse culturele, educatieve en recreatieve verenigingen zich presenteren. De uitmarkt is vrij toegankelijk voor het publiek.

De hele opening is bedacht en uitgewerkt door een enthousiaste groep ouders, bestuurders en vrijwilligers uit het verenigingsleven, theaterregisseurs en vele anderen die op onvermoeibare wijze bezig zijn geweest met de voorbereiding van dit openingsweekend.De openingsactiviteiten zijn zowel kwalitatief als kwantitatief van grote waard. Het theaterspel op de zaterdag die de cultuur vertegenwoordigt en waar het gebouw in de toekomst een functie heeft te vervullen. En natuurlijk de uitmarkt op zondag, die laat zien wat een groot aanbod er in Abcoude bestaat aan organisaties en voorzieningen, kunstzinnige en culturele activiteiten. Al die zaken die samen het sociale cement van de lokale samenleving vormen.

Piet Mondriaangebouw

De multifunctionele accommodatie zal het Piet Mondriaangebouw gaan heten. Voluit is dat Piet Mondriaangebouw, centrum voor cultuur, educatie en recreatie. Vernoemd naar Piet Mondriaan, de internationaal bekendstaande beeldend kunstenaar. Mondriaan heeft twee belangrijke creatieve perioden in Abcoude doorgebracht en heeft in die tijd (1900-1904 en 1905-1907) in Abcoude geleefd en hier tal van werken gemaakt. de naam dragen van een zeer beroemd kunstenaar die veel tijd in Abcoude heeft doorgebracht. Piet Mondriaan. De MFA gaat het Piet Mondriaan Gebouw heten en heeft als ondertitel centrum voor cultuur, educatie en recreatie.Pieter Cornelis Mondriaan behoort met Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn tot de drie beroemdste schilders van de verschillende perioden van de Nederlandse schilderkunst.Piet Mondriaan heeft in Abcoude gewerkt en hier een belangrijke artistieke ontwikkeling doorgemaaktTwee periodes in Abcoude heeft hij doorgebracht. Van 1900 tot 1904 en van 1905 tot 1907.

Bij Piet Mondriaan vormen de vakjes, lijnen en kleuren een harmonisch geheel. Mondriaan staat voor ontwikkeling van het kunstzinnig proces. Bij het werk van deze beeldend kunstenaar vormen de vakjes, lijnen en kleuren een harmonisch geheel. Ook de multifunctionele accommodatie bestaat uit vakjes (ruimten en organisaties) die onder één dak. samen één geheel vormen. Hier vormen (muzikale) ontwikkeling, kunstzinnige activiteiten vorming en ook het experimenteren met het onbekende, aspecten van het geheel. Het is duidelijk dat het Piet Mondriaangebouw een belangrijke maatschappelijke functie zal gaan vervullen voor de Abcouder gemeenschap.

---

13 mei 2003