Ingezonden persbericht

Gemeente Apeldoorn verbiedt antifascistische betoging.

De Anti Fascistische Aktie (AFA) krijgt wederom geen toestemming om te protesteren tegen een aangekondigde extreemrechtse demonstratie in Apeldoorn. Het neo nazistische comité Kusters/Malcoci krijgt echter médewerking van de gemeente om haar gedachtegoed te verspreiden.

Op 8 maart jongstleden trachtte het comité Kusters/Malcoci, dat een verlengstuk van de Nederlandse Volks Unie (NVU) is, door het centrum van Apeldoorn te marcheren. Ook toen werd een antifascistische betoging door de gemeente Apeldoorn verboden, terwijl de NVU wél toestemming kreeg. Ondanks het verbod hadden antifascisten een kruispunt, dat vlakbij de voorverzamelplek van de NVU lag, bezet. Hierdoor kon de politie, indien zij de NVU toch lieten demonstreren, niet instaan voor de veiligheid en orde in de stad. De gemeente verbood alsnog de extreemrechtse demonstratie.

Bij een nieuwe aankondiging van de NVU, om op 17 mei aanstaande weer te gaan demonstreren in Apeldoorn, maakt de gemeente dezelfde fout als op 8 maart. Rechts-extremisten krijgen medewerking hun gedachtegoed te verspreiden, terwijl antifascisten worden tegengewerkt en gecriminaliseerd.

AFA adviseert de gemeente Apeldoorn de demonstratie van de NVU te verbieden. Wij zijn van mening dat leden van de NVU geen recht hebben op vrijheid van meningsuiting omdat zij deze misbruiken om aan te zetten tot rassenhaat. Met een demonstratie zoals u die wilt toestaan in Apeldoorn, creëert u een justitiële vrijplaats om het Derde Rijk te vereren.
Verder waarschuwt AFA de gemeente dat een demonstratie van een partij als de NVU onmogelijk rustig kan plaats vinden. Massale onvrede en verontwaardiging van de lokale bevolking en mensen uit de rest van Nederland zal hierdoor worden opgeroepen.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze perswoordvoerdster. 06 20312281

In de komende 2 emails vindt u de bijlages

Bijlages
1. bezwaarschrift tegen verbod betoging AFA
2. lijst van gewelddadige 'incidenten' van de NVU

AFA Landelijk Secretariaat
Postbus 224
2300 AE Leiden
(071) 5135606
www.afanederland.org
info@afanederland.org
Giro: 9474245 AFA, Leiden