Ingezonden persbericht


Onderwerp: Pleidooi kustzonering
Afzender: Marc Janssen, voorzitter vereniging Kust en Zee, 06-15652487
Datum: 18 mei 2003

De kustgemeenten moeten een duidelijker beleid gaan voeren om de stranden tussen de kustdorpen rustig te houden. Hier geen strandtenten of opslagplaatsen voor bootjes en surfplanken. Deze strandgedeelten moeten gereserveerd blijven voor de strandbezoeker die wil genieten van de rust en de ruimte.

Dit maakte Marc Janssen, voorzitter van de vereniging Kust en Zee, in het kader van de Week van de Zee zojuist bekend bij Vroege Vogels op Radio 1. Week van de Zee is een landelijk evenement over zee, duinen en delta en loopt van 15 tot en met 25 mei.

De stranden worden drukker en de stranden worden voller. De kust is in trek en mensen willen genieten van de bruisende branding en de vrije ruimte. Strandtenten worden groter en blijven langer staan; sommigen zijn zelfs al het gehele jaar geopend. Strandhuisjes worden steeds luxer en vaker gebruikt voor overnachtingen. Steeds meer sporten doen hun intrede op het strand. Naast de badgasten liggen langs de vloedlijn nu ook de surfplanken, de zeilboten, de zeekano s, over het strand razen de buggy s voortgetrokken door een vlieger, in de branding springen kiltesurfers hoog in de lucht en in de lucht is het gevecht gaande tussen de powervliegers.

Er niets mis met vertier en vermaak op het strand, zolang het maar niet ten koste gaat van andere gebruiksvormen op het strand. En dat laatste dreigt nu toch wel te gebeuren. Voor de badgast die wil graven in het zand en wil spartelen in de zee wordt het steeds moeilijker om een plekje te vinden voor de badhanddoek tussen strandstoelen voor verhuur en de opslagplaatsen voor zeilboten of surfplanken. Voor de wandelaar die wil genieten van de zoute zeelucht en het stuivend zand wordt het steeds moeilijker om een tochtje uit te stippelen zonder het zicht op bouwwerken en masten.

Een doorn in het oog van de vereniging Kust en Zee is het toenemend gemotoriseerd verkeer op het strand. Strandbrommertjes en 4WD rijden niet alleen de jonge duintjes kapot, maar verstoren ook de wandelaar die wil genieten van de stilte.

De vereniging Kust en Zee wil zich op twee fronten inzetten voor het behoud van stranden waar ruimte is voor rust en natuur. In de eerste plaats vraagt de vereniging Kust en Zee aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat om zandsuppleties niet alleen in te zetten voor de kustveiligheid, maar ook voor het behoud van brede stranden. Brede stranden geven ruimte aan verschillende vormen van recreatie en zijn goed voor de natuur. Op brede stranden kunnen jonge stuivende duintjes ontstaan met kansen voor biestarwegras en zeeraket. In de tweede plaats vraagt de vereniging Kust en Zee aan gemeenten en provincies om grote strandgedeelten te reserveren voor extensieve recreatievormen. Het vertier en vermaak moeten worden geconcentreerd rond de boulevards en tussen de badplaatsen moet ruimte blijven voor rust en natuur.



Ingezonden persbericht