Politie Twente

Persberichten Politie Twente 18 mei 2003 Ageeth Doldersum, tel. 053-4555588

Eenzijdig ongeval met letsel
03-064679
Haaksbergen, Oude Enschedeseweg Zaterdag 17 mei omstreeks 09.55 uur Een 67-jarige automobilist uit Haaksbergen reed op de Oude Enschedeseweg in de richting Haaksbergen. Net voor de bebouwde kom van Haaksbergen verloor hij door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en belandde in de sloot aan de linkerzijde van de weg. De man werd met nog onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Aanrijding met letsel
03-064830
Almelo, kruising Nederhoven/Buitenhof Zaterdag 17 mei omstreeks 17.00 uur Een 23-jarige automobiliste uit Almelo reed op de Nederhoven en gaf op bovengenoemd kruispunt geen voorrang aan een voor haar van links komende 63-jarige vrouw uit Almelo, die op het fietspad van de Buitenhof fietste. Het zicht was beperkt door hevige regenval waardoor de 23-jarige de fietser niet had gezien. Gevolg was een aanrijding, waarbij de 63-jarige vrouw letsel opliep. Zij werd met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht en moest hier een nacht ter observatie blijven.

Autobrand
03-064743
Enschede, Floresstraat
Zaterdag 17 mei omstreeks 13.25 uur Een 42-jarige vrouw uit Enschede was op de oprit van haar woning bezig de auto te stofzuigen. Op een gegeven moment bleek er rook uit de motorkap te komen. De vrouw probeerde eerst zelf het vuur te doven hetgeen echter niet lukte. Toen de brandweer kwam, was de auto al niet meer te redden en brandde volledig uit. Door de ontstane hitte knapte een zijraam van de woning.

Man aangehouden in het kader van de wet wapens en munitie 03-064926
Enschede, Stationsplein
Zondag 18 mei omstreeks 00.15 uur Er kwamen diverse meldingen binnen dat er iemand in de omgeving van het Stationsplein met een groot mes op zak op zoek was naar iemand. Politieagenten gingen naar genoemde locatie en troffen de man op het Stationsplein aan. Hij vertelde naar iemand op zoek te zijn die hem bedonderd had en die hij te pakken wilde nemen. De verdachte, een 62-jarige man uit Enschede, werd hierop aangehouden. Bij fouillering werd bij hem een mes aangetroffen. Deze werd inbeslaggenomen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding wegens geweld met letsel 03-064992
Goor, Markeloseweg
Zondag 18 mei omstreeks 03.30 uur Surveillerende politieagenten zagen op de Markeloseweg een grote groep mensen staan. Eén van hen kwam op de agenten af en vertelde dat er tussen een paar mensen onenigheid was geweest en dat er iemand met een mes gestoken zou zijn. Kort daarop kwam er een man aanlopen met een wond aan zijn hals. De vermoedelijke dader zou nog in de buurt zijn en werd aan de hand van het opgegeven signalement door de agenten op een nabij gelegen parkeerplaats achter het stuur van een auto aangetroffen. De verdachte, een 23-jarige man uit Deventer, werd aangehouden en geboeid. Omstanders begonnen in opstand te komen. Tegen twee personen, die de verdachte te lijf wilden gaan, moest pepperspray gebruikt worden. De 23-jarige man is in verzekering gesteld en voor nader verhoor opgesloten. Het slachtoffer, een 21-jarige man uit Lichtenvoorde, werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht, waar zijn wond werd gehecht. Hij mocht vannacht nog naar huis. Op straat werd een mes aangetroffen, waarmee het slachtoffer vermoedelijk gestoken is. Dit mes is inbeslaggenomen.

Zakkenrollen

Enschede, binnenstad
Zaterdagmiddag 17 mei
Een 7-tal mensen deden bij de politie aangifte van diefstal van hun portemonnee op zaterdagmiddag in de binnenstad van Enschede. In alle gevallen hadden de mensen niets gemerkt en was de portemonnee òf uit hun tas, die zij bij zich droegen, òf uit een zak van hun jas weggenomen. Verder deden drie mensen aangifte van diefstal van hun tas met inhoud. Deze werden zaterdagmiddag weggenomen uit de kinderwagen.

Preventieve drugscontrole in Hengelo 03-065031
Tijdens de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 mei heeft de politie Twente, afdeling Hengelo Centrum Zuid, in samenwerking met diverse horecaondernemers in Hengelo, beveiligingsbedrijven, het Korps Landelijke Politie Diensten en Justitie het uitgaanspubliek gecontroleerd op drugsbezit.

Het doel van deze actie is om het drugsbezit, drugsgebruik en drugsoverlast in horecagelegenheden terug te dringen en dealers aan te houden.

Het is een gezamenlijke verantwoording van vele partijen dat het uitgaan in Hengelo veilig is. Horeca, politie, justitie en gemeente vinden veilig uitgaan zonder overlast in Hengelo belangrijk (in 2002 is door deze vier partijen het convenant veilig uitgaan ondertekend). Het dealen van drugs, het gebruik van drugs en de daarmee samenhangende overlast hoort hier niet bij.

Voor het uitgaanspubliek, voor de horeca, voor de omgeving en voor de ouders van het uitgaanspubliek is het van belang dat het uitgaan in Hengelo veilig en gezellig is en ook blijft. Een ieder kan hieraan een steentje bijdragen. Het gaat om een gezamenlijke verantwoording waaraan invulling gegeven moet worden.

Het is absoluut niet zo dat het probleem van drugsoverlast in Hengelo groter is dan in omliggende steden. De preventieve werking die van dit soort controles uitgaat is de voornaamste reden waarom deze controle is georganiseerd.

De aanpak van de controle
Bij de controle zijn twee narcoticahonden en hondengeleiders van de KLPD ingezet. Bezoekers van vier horecagelegenheden werden bij binnenkomst door de honden en de hondengeleiders gecontroleerd op drugsbezit. Gaf de hond een signaal af dan werd de persoon verdachte inzake opiumwetgeving en werd de persoon gefouilleerd. Bij het aantreffen van drugs werd de persoon aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In een tijdsbestek van ruim drie uur zijn vier horecagelegenheden gecontroleerd.

De resultaten van de controle
In totaal werden 18 personen door de honden aangewezen. Het grotendeel had òf zojuist een joint gerookt òf een bezoek aan de coffeeshop gebracht. Drie personen hadden daadwerkelijk wat bij zich. Bij twee personen werd een stukje hasj aangetroffen; hiervan is vrijwillig afstand gedaan. Een 19-jarige jongen uit Enschede werd omstreeks 01.35 uur aangehouden nadat bij hem een tiental pillen en wat wiet werd aangetroffen. Hij is voor nader verhoor opgesloten.

Het was een geslaagde actie, die voor herhaling vatbaar is.

Integrale controleactie in Enschede 03-065008
Het district Zuid-Twente van de politie Twente heeft in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 mei een integrale controle gehouden. Op diverse plaatsen rondom de Enschedese binnenstad werden passanten gecontroleerd op zaken als alcoholgebruik, drugsgebruik, en vreemdelingenwet.

Integrale controle
Van 's avonds 22.30 uur tot 's ochtends 05.00 uur werden passanten gecontroleerd aan o.a. de Hengelosestraat, Oldenzaalsestraat en Haaksbergerstraat. De actie betrof een algehele controle waaraan verschillende instanties deelnamen te weten politie, Koninklijke Marechaussee, Inspectie Verkeer en Waterstaat (voorheen rijksinspectie verkeersdienst) en de Vreemdelingendienst. Er werd gecontroleerd op alcohol, verkeer, wapenbezit, drugs, personenvervoer en de wet accijns.

Preventieve actie
Doel van de controle is het verhogen van het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid van bewoners, bezoekers en personeel van horecabedrijven in de binnenstad en omgeving van Enschede. De politie gaat ervan uit dat de controle preventief werkt en de kwaliteit van het uitgaansleven ten goede komt. De politie is van plan regelmatig soortgelijke controles te organiseren met een frequentie van 5 tot 8 keer per jaar.

Resultaten
In totaal werden ongeveer 600 motorvoertuigen gecontroleerd.

15 bestuurders werden aangehouden omdat het vermoeden bestond dat zij onder invloed van alcohol verkeerden. Drie personen bleken onder de grens en werden dus niet bekeurd. De overige personen hadden teveel gedronken. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Van drie van hen werd het rijbewijs ingevorderd te weten van een 22-jarige man uit Enschede (1,03 promille, recidivist), een 32-jarige man uit Enschede (1,71 promille) en een 36-jarige man uit Enschede (1,65 promille).

Twee personen, een 16-jarige jongen en 22-jarige vrouw - beiden uit Enschede, werden aangehouden nadat zij geprobeerd hadden zich aan de controle te onttrekken. Nadat de politie hen een stopteken gegeven had, waren zij er vandoor gegaan. Na een achtervolging werd de auto aan de Nicolaas Beetstraat tot stilstand gebracht en werden beide personen aangehouden. In het voertuig werden een bijl en een bus traangas aangetroffen. Deze werden inbeslaggenomen

De 22-jarige vrouw, bestuurster van de auto, bleek nog een forse boete te hebben openstaan en niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De vrouw werd voor nader verhoor opgesloten. De 16-jarige jongen werd na verhoor heengezonden. De auto werd voor technisch onderzoek inbeslaggenomen.

De auto van een 26-jarige man uit Hengelo werd aan de kant gezet omdat de verlichting van de auto niet in orde was. Bij info bleek dat de man nog ruim ¤ 1100,- aan boetes had openstaan. Nadat hij deze betaald had, mocht hij zijn weg vervolgen.