Korps: Friesland, plaats: Fryslân 18-05-2003
Politieberichten van 17/5 13.00 uur tot 18/5 13.00 uur

Leeuwarden: twee man met mes gestoken
Zondagochtend omstreeks 04.10 uur werd op de Annie Westlandstraat een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangetroffen, die gewond. Hij bleek en messteek te hebben in zijn bil en in zijn kuit. Uit de warrige verklaring van het slachtoffer kon niet opgemaakt worden wat er was gebeurd. De man is overgebracht naar het MCL-zuid. Ongeveer een uur later werd op de hoek Lekkumerweg en Canadezenlaan ook een man aangetroffen met een messteek Hij lag in het gras en was niet aanspreekbaar. Hij had een diepe snij- of steekwond in zijn onderarm. Hij lag naar alle waarschijnlijkheid al enige tijd op deze plaats. Het betreft vermoedelijk een 36-jarige man uit Ede. Ook dit slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-zuid. Het is de politie nog onduidelijk wat er is gebeurd. Gezien de aard van de verwondingen en het feit dat de slachtoffers op een afstand van ongeveer 100 meter van elkaar zijn aangetroffen wordt er van uit gegaan dat beide zaken met elkaar te maken hebben. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies gebeurd is. Beide slachtoffers zullen vandaag in het ziekhuis worden gehoord.

Leeuwarden: vechtpartij, vier gewonden
Zondagochtend omstreeks 04.30 uur leidt een woordenwisseling in een horecabedrijf aan de Nieuwestad tot ruzie, waarbij enkele klappen vallen. Daarbij zijn een 34-jarige man uit Heerhugowaard en een 22-jarige Leeuwarder betrokken. Na een duw, althans volgens getuigen, valt de Leeuwarder van de trap. Hij neemt in zijn val twee anderen, een 22-jarige vrouw uit Avenhorn en een 23-jarige man uit Leeuwarden, mee. De 22-jarige Leeuwarder raakt gewond aan zijn hand en de 23-jarige Leeuwarder loopt een hoofdwond op. De vrouw uit Avenhorn moet met een vermoedelijk gecompliceerde botbreuk in haar arm naar het ziekenhuis. Ook de man uit Heerhugowaard laat zich in het ziekenhuis behandelen voor beenletsel. Gezien de tegenstrijdige verklaringen en de onduidelijkheid van de toedracht zijn geen aanhoudingen verricht, het onderzoek wordt voortgezet.

Drachten: bedreiging
Zondag omstreeks 04.45 uur werd op de Noordkade een 19-jarige man uit Groningen aangehouden nadat hij kort daarvoor twee mannen had bedreigd met een wapen. De aangevers, een 40-jarige man uit Harkema en een 33-jarige man uit Drachten, waren op de Noordkade vanuit de auto door de verdachte bedreigd met een voorwerp dat op een vuurwapen leek. Op aanwijzing van de aangevers kon de verdachte nog ter plaatse in zijn auto worden aangehouden. In de auto werd het wapen aangetroffen. Het betrof geen echt vuurwapen, maar leek wel echt. Dit is in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Wat de aanleiding tot de bedreiging was is nog niet bekend.

Leeuwarden: aanhoudingen ivm drugs
Zaterdagnacht, rond middernacht, zijn drie inwoners van Leeuwarden aangehouden na het verhandelen van harddrugs. Surveillerende politiemensen zagen dat een 24-jarige man, een bekende dealer, drugs verkocht aan een 25-jarige vrouw en een 27-jarige man op de Berlikumermarkt. Alle drie verdachten konden na de deal aangehouden worden. Bij de kopers werden 8 bolletjes cocaïne aangetroffen. De verkoper had aanvankelijk een valse naam opgegeven. Hij werd echter aan het bureau door een andere politieman herkend. Tegen hem wordt ook hiervoor proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: bedreiging conducteur
Zaterdagmiddag omstreeks 14.10 uur werd in de trein Sneek-Leeuwarden een zwartrijder aangesproken door een 55-jarige NS-conducteur uit Leeuwarden. De man weigerde zijn personalia te geven. Hierop bedreigde hij de conducteur verbaal en maakte stekende bewegingen, kennelijk om zijn worden kracht bij te zetten. Bij de aankomst van de trein aan het station in Leeuwarden werd de verdachte aangehouden. Het ging om een 50-jarige man uit Leeuwarden. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor en het afleggen van een bekentenis is de man weer in vrijheid gesteld.

Sneek: mishandeling en bedreiging
Zaterdagavond omstreeks 20.30 uur werd bij de politie gemeld dat er drie keer zou zijn geschoten in een horecabedrijf aan het Hoogend in Sneek. Ter plaatse bleek een 39-jarige vrouw uit Sneek eerder die avond in het horecabedrijf woorden te hebben gehad met een nog onbekende man. De man was daarna vertrokken, maar was een uur later weer teruggekomen met enkele andere mannen. Hierop was de man naar de aangeefster toegelopen en had gevraagd of ze ruzie zocht. Hierop schoot hij met een wapen enkele malen in de richting van de grond. Daarop kreeg de vrouw een klap in het gezicht, waarna de mannen het bedrijf weer verlieten. Het slachtoffer moest zich met vermoedelijk een gebroken neus in het ziekenhuis in Sneek laten behandelen. Ter plaatse is een onderzoek ingesteld. Er werden geen inslagen of hulzen aangetroffen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het niet om een echt vuurwapen, maar om een alarmpistool. De politie stelt een nader onderzoek naar de groep mannen in.

Leeuwarden: tasjesroof
Zaterdag omstreeks 01.30 uur is een 32-jarige vrouw uit Leeuwarden in de Haniasteeg beroofd van haar handtas. Een man op een scooter reed de vrouw van achteren aan, pakte de handtas van haar schouder en reed snel weg. In de handtas zat onder andere een gsm en een beurs met geld.

Leeuwarden: woninginbreker op heterdaad aangehouden Zaterdag omstreeks 19.00 uur hoorde een getuige glasgerinkel en zag een man een woning aan de Goudenregenstraat binnengaan. Hij belde direct de politie en blokkeerde met behulp van enkele buurtbewoners de voorzijde van de woning. Hierop is de politie via de achterzijde van de woning naar binnengegaan. Na een zoekslag in de woning werd op de zolder een 28-jarige man uit Leeuwarden aangetroffen. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De bewoner, een 27-jarige man, deed aangifte. De verdachte is na verhoor en bekentenis weer in vrijheid gesteld in afwachting van zijn berechting.

Holwerd: snelkraak, verdachten aangehouden
Zondag omstreeks 03.20 uur hoorde een getuige een hard geluid nabij een winkel aan de Foarstrjitte. Hij zag dat drie mannen probeerden een tegel door het ruit van de toegangsdeur te gooien. De getuige liep naar buiten en sprak de mannen hierop aan. Eén van hen richtte zijn arm naar de getuige het is niet bekend of hij ook iets vast had en bedreigde hem. Hierop is de getuige uit eigen veiligheid weggelopen. De mannen zijn de winkel ingegaan en hebben een zak gevuld met onder andere telefoonkaarten Daarna vertrokken lopend. Ongeveer twee uur later controleerden surveillerende politiemensen op de Birdaarderstraatweg een auto. Hierin werden drie personen aangetroffen die aan het signalement van de snelkrakers voldeden. Deze personen werden ter plaatse aangehouden en voor nader onderzoek ongesloten. Uit dit onderzoek zal ook moeten blijken of ze voor meer soortgelijke zaken in aanmerking komen.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen zaterdag 18.00 en zondag 02.45 uur is ingebroken in een woning aan de Dennenstraat. Men kwam binnen door op de eerste verdieping een ruit in te slaan. Uit de woning werd een DVD-speler en een spelcomputer weggenomen. De bewoner, een 27-jarige man, deed aangifte.

Harlingen; inbraken in woningen
In de nacht van vrijdag op zaterdag is in drie woningen aan De Eendracht ingebroken. Men kwam binnen door de sloten te vernielen. Vanuit de woningen werd onder andere bankpasjes, contant geld en sieraden weggenomen.

Heerenveen: eenzijdig ongeval met letsel
Zondag omstreeks 06.30 uur is een 22-jarige man uit Heerenveen zwaar gewond geraakt op de Oude Koemarkt. Hij wilde met zijn bromfiets op het einde linksaf de Crackstraat inrijden. Mogelijk door te hoge snelheid kon hij de bocht niet houden en botste hij met volle snelheid tegen een lantaarnpaal. De bestuurder droeg geen helm. Hij is met ernstig hersenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Tzum: eenzijdig ongeval mer letsel
Zondag omstreeks 00.45 uur is een 46-jarige man uit Franeker op de Hitzumerweg met zijn bromfiets door nog onbekende oorzaak ten val gekomen. De man werd door een voorbijganger aangetroffen en was verward. Hij is per ambulance overgebracht naar het MCL-zuid. Mogelijk heeft deze bestuurder teveel gedronken. Van hem is een bloedproef afgenomen.

Koudum: eenzijdig ongeval, drie gewonden
Zaterdag omstreeks 23.30 uur raakte op de Nieuweweg een personenauto door nog onbekende oorzaak van de weg. In een bocht naar rechts is het voertuig links in de berm gekomen, heeft een boom geschampt en is vervolgens frontaal op een tweede boom gebotst. De bestuurder, een 18-jarige jongeman uit Molkwerum en de naast hem zittende passagier, een eveneens 18-jarige jongeman uit Molkwerum, hadden een beenfractuur. De passagier op de achterbank, een 16-jarig meisje uit Koudum, liep oppervlakkige snijwonden op. Beide jongens zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Zwaagwesteinde; aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 11.10 uur vond een aanrijding plaats tussen twee personenautos op de kruising Hoofdweg met de Bovenweg. Een 32-jarige vrouw uit Veenwouden wilde vanaf de Bovenweg de Hoofdweg oversteken, richting Veenwouden. Ze stopte voor de kruising, dacht dat er geen verkeer naderde, en trok op. Ze had echter de auto bestuurd door een 67-jarige man uit Driesum, die vanuit De Valom naderde, over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg. Alle betrokkenen raakte gewond. De vrouw uit Veenwouden is overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De andere bestuurder en diens 63-jarige echtgenote zijn overgebracht naar het MCL-zuid.

Drogeham: auto over de kop
Zaterdag omstreeks 12.40 uur moest een 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Drachten op de Kromelle zo krachtig afremmen, dat hij in een slip raakte. Hij belandde in de berm, botste tegen een lantaarnpaal en ging over de kop. Hij kwam daarna weer met vier wielen op het wegdek tot stilstand. De bestuurder is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rijbewijzen ingevroderd na te hard rijden
/Zaterdag omstreeks 14.10 uur werd op de rijksweg A31 onder Dronrijp een 24-jarige man uit Stiens gecontroleerd die met zijn personenauto 179 km/h reed. Slechts 120 km/h is toegestaan.
zaterdag om 17.40 uur werd op de A6 onder Follega een 39-jarige man uit Almere gecontroleerd. Hij reed 182 km/h met zijn personenauto, een overschrijding van 62 km/h.
Zaterdag om 17.45 uur ten slotte werd op de Dammelaan in Leeuwarden (50 km/h) een 20-jarige man uit Hoogeveen gecontroleerd. Hij reed met zijn personenauto met 110 km/h door de bebouwde kom. Tegen alle bestuurders is proces-verbaal opgemaakt en de rijbewijzen zijn ingevorderd.

Alcohol in het verkeer
Achtereenvolgens datum, plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en bijzonderheden:

zaterdag 23.25 uur, Herenwal Heerenveen, 17-jarige bestuurder van bromfiets uit Scharsterbrug, 545 ug/l, 5 uren, bestuurder reed zonder helm en verlichting

zaterdag 23.20 uur, Attesweg Vrouwenparochie, 30-jarige bestuurster van bestelauto uit Sint Anna, 735 ug/l, 8 uren, rijbewijs ingevorderd, bestuurster was met haar auto in de sloot geraakt

zaterdag 22.50 uur, Kloosterlaan Burgum, 22-jarige man uit Noardburgum, 280 ug/l, 1 uur

zaterdag 21.15 uur, A32 Wirdum, 27-jarige man uit Nij Beets, 335 ug/l, 2 uren, rijbewijs ingevorderd omdat hij tevens te hard reed

zaterdag 22.45 uur, Sluisweg Lemmer, 28-jarige man uit Urk, 375 ug/l, 3uren, bestuurder was in de richting centrum de macht over het stuur verloren en over de kop geslagen

zondag 06.10 uur, Raai Drachten, 40-jarige vrouw uit Groningen, 420 ug/l, 4 uren

zondag 01.05 uur, Sudergoawei Harich, 47-jarige bestuurder van bestelauto uit Makkum, 795 ug/l, 9 uren, rijbewijs ingevorderd

zondag 04.27 uur, Grensweg Harlingen, 32-jarige man uit Den Helder, 510 ug/l, 5 uren

zondag 04.25 uur, Raai Drachten, 38-jarige man uit Groningen, 485 ug/l, 5 uren, tevens bekeuring voor rijden zonder rijbewijs

zondag 04.45 uur, Leeuwarderweg Franeker, 32-jarige bestuurder uit Raerd, 820 ug/l, rijbewijs werd ingevorderd

zondag 06.05, Sickengastraat Wolvega, 36-jarige man uit Wolvega, 530 ug/l, rijbewijs ingevorderd in verband met recidive

zondag 05.00, Attesweg Vrouwenparochie, 25-jarige man uit Minnertsga, 395 ug/l, 3 uren, bestuurder nam rotonde linksom

zondag 01.40 uur, Noorderweg Leeuwarden, 27-jarige man uit Leeuwarden, 655 ug/l, 7 uren, rijbewijs ingevorderd

zondag 00.30 uur, Zuiderstraat Leeuwarden, 27-jarige man uit Den Helder, 560 ug/l, 6 uren

Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen alle verdachte proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed van alcohol.

Bureau Communicatie: 058 880 8272