Politie Midden- en West Brabant

Persberichten district Oosterhout (18/05)

OOSTERHOUT, zondag 18 mei 2003

Stenendieven snel opgepakt
HANK: In de vroege ochtend (04.30 uur) van zaterdag 17 mei meldde een oplettende buurt- bewoner een verdachte situatie aan de politie. In de Frans Hanegraafstraat was namelijk een bestelbusje was achtergelaten door enkele jongelui. De bestuurder had zich kennelijk vast gereden in het aldaar gelegen plantsoen. Toen de politie ter plaatse kwam trof men een bestelbusje aan met daarin een grote hoeveelheid straatstenen. Deze waren afkomstig van de wegwerkzaamheden aan de Kerkstraat/Buitendijk. De politie stelde meteen een onderzoek in en arresteerde de vier vermoedelijke daders. Dit waren een 24- jarige man uit Den Hoorn en drie 18-jarige mannen uit Hoogvliet, Rotterdam en Leersum. Zij verbleven allen op een nabijgelegen camping. Na verhoor zijn de mannen heengezonden en de stenen zijn in overleg met justitie netjes teruggebracht naar de plek waar ze gestolen waren. De politie maakte proces-verbaal op tegen het viertal.

Dronken doorrijder op heterdaad betrapt
GIESSEN: Op zaterdag 17 mei omstreeks 01.50 uur surveilleerde de politie over de Provincialeweg te Giessen. Zij zagen dat een tegenligger naast de weg raakte en daar een verkeersbord ramde. De bestuurder reed vervolgens door in de richting van Giessen. De politie is meteen achter de bestuurder aangegaan. Op de Hoofdgraaf werd deze automobilist tot stoppen gemaand en daarna gecontroleerd. De man, een 41 jarige bewoner uit Hoornaar, bleek te veel gedronken te hebben. De man werd aangehouden. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 555 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod voor de duur van 6 uur en de politie maakte proces-verbaal tegen hem op.

Vernielingen met vuurwerk bij politiebureau
WOUDRICHEM: Zondagnacht 18 mei 2003 omstreeks 00.45 uur werd de omgeving van de Baljuw opschrikt door twee harde knallen. Onbekenden hadden zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht bij het politiebureau in Woudrichem. Een verkeersbord met het opschrift "parkeren bezoekers politie" was vernield. Ook een politieauto liep aanzienlijke schade op. Een gedeelte van de uitlaatpijp was door de bodemplaat geslagen van de kofferbak. De technische recherche heeft vuurwerkresten veilig gesteld voor nader onderzoek. De politie is op zoek naar de onbekende dader(s).

Dagvaarding voor dronken automobilist
KAATSHEUVEL: Een 32-jarige inwoner uit Kaatsheuvel is zaterdag 17 mei omstreeks 02.20 door de politie betrapt tijdens het rijden onder invloed van alcohol. De man reed in zijn personenauto over de Monseigneur Volkerstraat toen hij moest blazen. In het politiebureau onderging de verdachte een ademanalyse, dat een uitslag van 430 ug/l opleverde. De wettelijk maximaal toegestane waarde is 220 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht.
De verdachte kreeg een rijverbod van vier uren en een dagvaarding uitgereikt. Hij mag zich op 11 juli bij de rechter verantwoorden voor dit verkeersmisdrijf.

Bromscooter gestolen
DONGEN: zaterdag 17 mei 2003 tussen 01.00 uur en 02.00 uur is op het Oranjeplein te Dongen een blauwe bromfiets gestolen. De brommer is van het merk Gilera, type Cita, en voorzien van het verzekeringsplaatje FWZ-875 . De bromfiets was daar door de eigenaar (een 22-jarige inwoner uit Tilburg) bij een horecagelegenheid neergezet. Bij terugkomst bleek de bromfiets te zijn verdwenen.

Dronken bestuurders op de bon
GILZE: Op zaterdag 17 mei 2003 controleerde de politie omstreeks 02.00 uur een 47-jarige inwoner van Rotterdam en een 25-jarige inwoonster van Rijen op het gebruik van alcohol. Dat gebeurde op de Nerhoven in Gilze. Beide bestuurders bleken te veel te hebben gedronken en kregen hiervoor een proces-verbaal. De Rotterdammer had een adem-alcoholgehalte van 325 ug/l. De Rijense vrouw blies 700 ug/l. Dit laatste was voor de politie aanleiding om het rijbewijs van de vrouw direct in te vorderen.

Bekeuringen tijdens snelheidscontrole
RIJEN: Op vrijdag 16 mei 2003 hield de politie tussen 20.30 en 22.00 uur een snelheidscontrole op de Julianastraat te Rijen. Er werden 124 voertuigen gecontroleerd waarbij de politie 22 processen-verbaal opmaakte voor te snel rijden. De hoogste snelheid bedroeg 78 km/u, daar waar maximaal 50 km/u mag worden gereden.

Aanrijding scooter met taxi
RIJEN: Op zondag 18 mei 2003, vond er omstreeks 02.30 uur op de Hoofdstraat te Rijen een aanrijding plaats tussen een bromfietser en een taxichauffeur. De bromscooter werd bestuurd door een 19-jarige inwoner uit Rijen. De taxi werd bestuurd door een 19-jarige inwoner uit Oosterhout. Uit het politieonderzoek is gebleken dat de bestuurder van de bromscooter vermoedelijk zonder helm en verlichting heeft gereden. Hierdoor heeft de chauffeur van de taxi de bromscooter vermoedelijk niet heeft gezien tijdens het wegrijden. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de bestuurder van de bromscooter ten val kwam en licht gewond raakte aan zijn gezicht. Dit letsel is mogelijk te wijten aan het feit dat hij geen helm droeg.

Politie pakt inbreker in zijn kraag
WASPIK: De Oosterhoutse politie arresteerde zaterdag 17 mei een inbreker. Kort voor de aanhouding (omstreeks 3.15 uur) trad het inbraakalarm van een bedrijf aan de Dwarsweg te Waspik in werking. Toen de politie ter plaatse kwam bleek er ingebroken te zijn. De dader had toegang verkregen tot het pand door een ruit te vernielen. Uit het bedrijf werd o.a. een computer met toebehoren weggenomen. Van de dader ontbrak op dat moment elk spoor. Even later (rond 3.30 uur) controleerde de Oosterhoutse politie een automobilist op de Statendamweg in Oosterhout. Het ging om een routine controle. Deze man had echter de gestolen computer in zijn auto staan. Deze 39-jarige inwoner van Den Haag, is aangehouden en in verzekering gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in.

Auto van talud
SPRANG-CAPELLE: Op zaterdagochtend 17 mei omstreeks 4.15 uur is een personenauto van het talud afgereden. De politie stelde een onderzoek in. Hieruit bleek dat een 28 jarige inwoner uit Sprang-Capelle in zijn auto over de Koesteeg reed. Ter hoogte van de Winterdijk is hij, vermoedelijk door een te hoge snelheid, links het talud afgereden. De auto kwam tot stilstand, op z`n kop, in een sloot. De auto is vermoedelijk total-loss. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Dronkaard krijgt bekeuring
OOSTERHOUT: Op vrijdag 16 mei, omstreeks 19.00 uur arresteerde de politie een 29-jarige inwoner van Breda. De man verkeerde in openbare dronkenschap in het winkelcentrum Arendshof te Oosterhout. De man zorgde voor overlast en viel winkeliers lastig. Na verhoor en het uitslapen van zijn roes in de politiecel kon de verdachte weer huiswaarts. Uiteraard kreeg hij wel een proces-verbaal. Zijn voorraad drank is door de politie in beslag genomen.

Arrestatie na overlast
OOSTERHOUT: Op vrijdagavond 16 mei trad de politie op tegen een groep jongeren die overlast veroorzaakte in winkelcentrum Arendshof. De groep werd vanwege het wangedrag weggestuurd. Een 18-jarige jongen uit Oosterhout, die deel uitmaakte van de groep, weigerde om weg te gaan. De rest vertrok overigens wel. De bewuste jongeman kreeg een bekeuring om dat hij niet voldeed aan het bevel om te vertrekken. Hij gaf daarbij een valse naam op. Voor de agenten was toen de maat was vol. De verdachte werd gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau. Met twee processen-verbaal op zak is hij in de loop van de avond weer in vrijheid gesteld.

14-jarige rijdt stiekem in auto van zijn vader
OOSTERHOUT: De politie betrapte een 14-jarige jongen uit Oosterhout achter het stuur van een auto. Dit gebeurde op vrijdag 16 mei omstreeks 15.00 uur. Hij reed in de auto van zijn vader over de Dommelbergenweg. Naast hem zat een klein neefje van een jaar of 5, niet in de gordels... De jongen had stiekem de sleutels van de auto meegenomen. De jeugdige automobilist kan rekenen op een proces-verbaal. Buurtbewoners vertelden dat het joch wel vaker in de auto reed. Zijn vader beloofde de politie dat in de toekomst zeker te voorkomen.

Lastige klanten weigeren te vertrekken
OOSTERHOUT: Op zondag 18 mei, omstreeks 02.45 arresteerde de politie twee Oosterhouters van respectievelijk 50 jaar en 36 jaar oud. De mannen hadden zich in een café misdragen en weigerden op verzoek van de café-eigenaar te vertrekken. De politie moest er aan te pas komen. Vervolgens bleef men voor de deur staan café staan klieren. Herhaaldelijke opdrachten van de politie om weg te gaan, werden niet opgevolgd. Dit resulteerde in de arrestatie. De verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Vanzelfsprekend was er bij dit incident de nodige alcohol in het spel.

Ruziezoeker weigert weg te gaan
OOSTERHOUT: Op zondag 18 mei, omstreeks 03.15 uur werd een 30 jarige inwoner van Oosterhout aangehouden, omdat hij na herhaaldelijke vordering van een café-eigenaar aan de Klappeijstraat het café niet wilde verlaten. De man bleef ruzie zoeken totdat de politie hem aanhield. De verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Parkeerschade na alcoholgebruik
OOSTERHOUT: Getuigen zagen dat een automobilist op de Markt een geparkeerde auto raakte. Dat gebeurde op zondag 18 mei, omstreeks
01.10 uur. De bestuurder had nog wel gekeken naar de schade maar was weggereden. De getuigen hadden het kenteken genoteerd en informeerden de politie. Korte tijd hield de politie de bewuste bestuurder, een 31 jarige Oosterhout, aan voor het verkeersmisdrijf verlaten plaats ongeval. Hierbij bleek dat hij te veel alcohol had gebruikt. Bij onderzoek bleek dat zijn adem-alcoholgehalte 425 ug/l bedroeg. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Belediging en verzet bij alcoholcontrole
OOSTERHOUT: Op zondag 18 mei, omstreeks 01.15 uur zag de politie dat een 41-jarige automobilist uit Tilburg nagenoeg de gehele weg (Steenovensebaan) nodig had. Dit was reden voor een controle op alcoholgebruik. Bij de aanhouding pleegde de inzittende, een 26-jarige inwoonster van Oosterhout verzet en beledigde bovendien de politieambtenaren. Ook zij werd aangehouden. De bestuurder blies 515 ug/l en kreeg een rijverbod van 5 uur. Hij zal zich op 11 juli 2003 bij de rechter moeten verantwoorden. Tegen de inwoonster van Oosterhout zal proces-verbaal worden opgemaakt ter zake belediging en verzet bij een aanhouding. Tijdens het verhoor bood de vrouw overigens haar excuses aan voor haar gedrag.

Meisjes raken slaags in winkelcentrum Arendshof
OOSTERHOUT: Op vrijdagavond 16 mei, omstreeks 20.30 liepen twee zusjes, respectievelijk 18 en 15 jaar oud en afkomstig uit Breda te winkelen in het winkelcentrum Arendshof. Zij kwamen een groep van ongeveer tien meisjes in de leeftijd van circa 14 tot circa 17 jaar tegen. Deze groep liep zodanig dat de 18- jarige Bredase door deze groep heen moest. Op dat moment werd zij zonder enige aanleiding vanuit die groep geslagen met tassen. Zij liep door en werd weer geslagen en aan haar haren getrokken. Zij viel hierbij en een van die meisjes uit die groep kwam ook ten val. De Bredase probeerde door te lopen zonder te reageren maar werd achterna gelopen en in het gezicht geslagen. Vervolgens kwam er nog iemand uit die groep aangelopen en sloeg de Bredase ook in het gezicht. Een oudere mevrouw die wilde tussen beide komen en werd ook geslagen. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. De politie zou graag in contact komen met de onbekende mevrouw en eventuele getuigen van dit voorval.

Bron: Jeroen Steenmeijer