"BETER BODEGRAVEN" mei 2003 nummer 41


Aankoop Domburg-terrein
In de laatste Raadsvergadering van 2002 is besloten het voormalige Domburg-terrein aan te kopen voor het bedrag van E 3.200.000,00. Wij zijn voorstander van deze aankoop vanwege het belang dat woningbouw op deze locatie ontwikkeld zal worden. Aan onze goedkeuring is wél de stringente voorwaarde gesteld dat sociale woningbouw (goedkopere koop- en huurwoningen voor de doelgroepen starters en senioren) gerealiseerd moet worden.

Evaluatie Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG)
Het college en de coalitiepartners hebben hun ware "sociale gezicht" getoond. Naar aanleiding van de evaluatie van de WVG is door een krappe meerderheid in de Raad besloten om een bezuiniging door te voeren van E 75.000,00. De vergoedingen voor de onderdelen, gebruik eigen auto, forfaitaire vergoeding taxi Plus en de verhuisvergoeding zullen gekort worden. In een heftige discussie is door ons samen met de PvdA en de CU gepleit om deze ombuiging zeker nog één jaar uit te stellen in afwachting van de invoering van het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV). Onze verwachting is dat het niveau aan voorzieningen voorgoed drastisch omlaag zal gaan ten koste van de minder validen uit onze gemeenschap. Op verzoek van het college hebben wij zelfs een dekking aangegeven zodat deze "verschraling" niet door hoeft te gaan. De coalitiepartijen CDA, de SGP en de VVD bleven het collegevoorstel steunen. Jammer.

Sportverkiezing Bodegraven
Aan het eind van het jaar zijn berichten verschenen in de media dat de Verkiezing van de Sportman, -vrouw en -team voor 2002 in Bodegraven geen doorgang zou vinden. Dit zou het gevolg zijn van een slechte communicatie met de gemeente. Bij herhaling is de slechte communicatie tussen de wethouder Welzijn en diverse instellingen zoals de besturen van de Sport Federatie Bodegraven en het Evertshuis onderwerp van discussie in de Raad. Het moet daar maar eens mee afgelopen zijn! Wij hebben kritische vragen gesteld in de Raad. Begin 2003 heeft de verkiezing weer plaats gehad. Wij feliciteren de gelukkigen!

Actief Hondenpoepbeleid
De nieuwe, onlangs gestarte, aanpak van één van de grote ergernissen, "de Hondenpoep", in ons dorp dreigt op een fiasco uit te draaien. Dit blijkt uit een tussenrapportage van de Gemeente. Daarom hebben wij schriftelijk een aantal suggesties gedaan aan het college. De overlast moet aangepakt worden. Wij willen een actieve preventieve inzet van medewerkers van de afdeling Groen van de gemeente en van de aan te stellen Buitengewone Opsporingsambtenaar (de BOA) zodat het gedrag van de bezitter van een hond veranderd.

Problematiek grootschalige bouwplannen in Oude Kern Aan zowel de Overtocht als de Wilhelminastraat zullen nieuwe appartementencomplexen gebouwd worden. Wij vinden ook met belanghebbenden dat volgens de plannen de complexen te massaal en te hoog worden. Bovendien is de kans uiterst gering dat betaalbare starterwoningen gerealiseerd worden op deze locatie. Wij zijn daarom tegen deze bouwplannen.

Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV)
De invoering van het CVV is onafwendbaar. Het CVV moet het sociaal isolement van de minder validen, ouderen en overigen voorkomen. Steeds meer worden buslijnen in route en frequentie van aanrijden "gekort". Om de belangen van de inwoners zo goed mogelijk te behartigen hebben wij aangestuurd op een raadsbreed compromis. Wij hebben daarom gepleit bij invoering van deze nieuwe vervoersregeling om het forfaitaire bedrag te verhogen naar E 340,00 en het laten vervallen van de inkomensgrens. De laatste informatie wijst uit dat de exploitatie van het CVV drastisch hoger uitvalt dan is geraamd. Gevolg is dat de kosten gedrukt worden door de kwaliteit van het vervoer te verminderen! De burger is de dupe!

Toekomst Openbaar Onderwijs in Bodegraven
Op de locatie 't Palet in de Dronenwijk wordt basisonderwijs aangeboden volgens het Jena-plan. Deze locatie maakt onderdeel uit van het openbaar onderwijs in Bodegraven. Het aantal leerlingen op 't Palet neemt af. Deze negatieve ontwikkeling verontrust ons zeer. Wij vinden dat openbaar onderwijs moet blijven! De Raad wil nu een onderzoek uitvoeren naar de toekomst van het openbaar onderwijs en specifiek het onderwijs volgens het Jena-plan. Wij zijn het daar niet mee eens. Wij vinden dat eerst de gemeente duidelijkheid moet scheppen door bestuurlijke knopen door te hakken. De gemeente mag zich niet weer verschuilen achter een door externen ingesteld kostbaar onderzoek. Wij houden u op de hoogte.

Openbare discussie Woningbouw
De ontwikkelingen met betrekking tot de sociale woningbouw de komende jaren zullen zonder ingrijpen van de zijde van de gemeente niet leiden tot een gerechtvaardigde oplossing. Daarom hebben wij gepleit voor een openbare bijeenkomst waarbij raadsleden met vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen zoals de WSB kunnen discussiëren over de toekomst van de woningbouw in ons dorp. Wij hebben onze ideeën verwoord in onze notitie "Discussie Sociale Woningbouw" van 10 oktober 2002. Wij willen duidelijke "prestatie-afspraken". Deze bijeenkomst is in maart gehouden waarbij helaas geen concrete afspraken zijn gemaakt. Wel is duidelijk dat "de neuzen dezelfde kant op gaan wijzen".

Wijkteams

De wijkteams zijn bij de ontwikkeling van Bodegraven niet meer weg te denken. Zij leveren een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van de eigen omgeving. Volgens ons moet meer duidelijkheid gegeven worden welke rol de wijkteams binnen de besluitvorming in de gemeente spelen. Wij willen de wijkteams binnen kaders meer eigen verantwoordelijkheid geven.

Afscheid

Sinds maart 2002 is Yvonne Huijsmans één van de steunpilaren in onze fractie. Door gezondheidsproblemen is zij echter genoodzaakt te stoppen. Wij bedanken haar voor haar inzet en wensen haar en haar man Peter het allerbeste.

Contributie Lidmaatschap "Beter Bodegraven"
Het Bestuur vraagt ieder lid zijn of haar jaarlijkse contributie van E 4,50 weer over te maken op bankrekeningnummer: 39.88.14.325.


---- --
secretariaat:
J. Boom
Vossestaart 2
2411 ML Bodegraven
RABO rek. : 39.88.14.325
E-mail : info@beterbodegraven.nl
jaap.arens@planet.nl
Url : www.beterbodegraven.nl