Openbaar Ministerie

Hardere aanpak en speciale cellen voor veelplegers

Personen die vaak strafbare feiten plegen, worden straks in specifieke cellen geplaatst om hun straf uit te zitten. Minister Donner wil daarvoor duizend cellen reserveren vanaf 2004, zo heeft hij aangekondigd.

De zogeheten veelplegers komen in een unit met een zeer beperkt regime en moeten een programma volgen dat gericht is op hun terugkeer in de maatschappij. Voor de harde kern van jeugdige veelplegers komen er extra plaatsen beschikbaar in de jeugdinrichting Den Engh te Den Dolder. De extra capaciteit voor veelplegers zal met voorrang worden ingezet ten behoeve van de vier grote steden.
De Ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de uitgebreide plannen van minister Donner. Al eerder had het kabinet ingestemd met een intensieve en hardere aanpak van veelplegers, mensen die meer dan tien keer voor een vaak kleiner misdrijf zijn opgepakt. Het strafrechtelijk verleden wordt bij elkaar opgeteld en kunnen zij twee jaar cel krijgen. Nu komen deze criminelen steeds relatief snel vrij waarna zij opnieuw in de fout gaan.

Veelplegers vormen een hardnekkig en urgent probleem. Hoewel het om een beperkte groep criminelen gaat en doorgaans om relatief lichte delicten, geven die delicten door hun grote aantal grote overlast voor burgers en bedrijven. Het gaat daarbij vooral om autokraken, vernielingen, inbraken, bedreiging, zakkenrollerij en winkeldiefstal. De criminaliteit van veelplegers tast de leefbaarheid in de stedelijke gebieden ernstig aan. Om die reden heeft het kabinet de aanpak van veelplegers als prioriteit gesteld in het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving'. (Bron:persbericht Ministerie van justitie)

Laatste update: 18 mei 2003