Ingezonden persbericht

Relax naar Ethiopië

Edison-winnaar speelt op B-CONNECTED festival in Addis Abeba

AMSTERDAM, 20030318 -- De hiphopband Relax speelt op zondag 18 mei op het festival B-CONNECTED in Ethiopië, zo maakt organisator Music Mayday bekend. Met B-CONNECTED, dat bestaat uit twee festivals die gelijktijdig plaatsvinden in Addis Abeba en Amsterdam, bouwt Music Mayday een muzikale brug tussen jongeren in Nederland en Ethiopië.

Naast de mensen getroffen door hongersnood zijn er in Ethiopië zo'n 30 miljoen jongeren die aan een betere toekomst voor hun land willen werken. Met B-CONNECTED hoopt Music Mayday hier een actieve bijdrage aan te kunnen leveren. Het festival is een startsein voor structurele culturele samenwerking tussen jongeren in Nederland en Ethiopië. Hierbij ligt het accent op het uitwisselen van gemeenschappelijke interesses zoals popmuziek en het produceren van videoclips en korte documentaires. Het festival in Ethiopië wordt georganiseerd door de Ethiopische Music Mayday organisatie in Addis Abeba, gesteund door onder andere Mensen in Nood, Plan Nederland en Novib.

Relax won kort geleden achtereenvolgens een Zilveren Harp en een Edison. Hun debuut cd Live@Panama werd hiermee door de Nederlandse muziekindustrie beloond. De gedachte dat popmuziek een bindende factor is tussen jongeren wereldwijd wordt door Relax onderschreven. "Wij zijn blij dat er een organisatie is ontstaan die hier actief op in speelt. Door Music Mayday te steunen dragen wij ons steentje bij aan het kleiner maken van de kloof tussen Afrika en Europa. Belangrijk is dat we onze muziek met anderen kunnen delen. Het optreden in Ethiopië zal voor ons zonder meer een bijzondere ervaring zijn", aldus Relax. Relax wordt bij deze gelegenheid vergezeld door DJ Precise. Met zijn Ethiopische achtergrond is DJ Precise blij iets te kunnen doen voor de jeugd in Addis Abeba. Als lid van de Music Mayday-organisatie kijkt hij al vooruit naar nieuwe activiteiten zoals het organiseren van DJ-workshops in Ethiopië en het arrangeren van Ethiopisch / Nederlandse coproducties.

Begin maart zijn er door een jong Ethiopisch / Nederlands filmteam opnamen gemaakt in Ethiopië. Korte portretten van Ethiopische en Nederlandse jongeren zijn te zien tijdens de festivals in Amsterdam en Addis Abeba. Ook hebben onder andere Relax en DJ Precise een videoboodschap voor het publiek in Amsterdam. Meer programmainformatie over beide festivals is binnenkort beschikbaar op www.b-connected.to. Informatie over Music Mayday biedt www.musicmayday.org.



Ingezonden persbericht