EVD

Handelsreis voor de maritieme sector naar China, 18 t/m 28 mei 2003

---

De Chinese scheepsbouwsector is een van de 28 prioriteitssectoren van de Chinese overheid. Doelstelling is om in 2015 de derde scheepsbouw natie van de wereld te zijn achter Japan en Zuid-Korea. Drastische reorganisaties van deze sector, hebben geleid tot een slagvaardiger en een meer marktconform beleid. De EVD organiseert van 18 t/m 28 mei 2003, in samenwerking met Holland Marine Equipment (HME) en met steun van Nederland Maritiem Land (NML), een handelsreis voor de maritieme sector naar de Chinese steden Guangzhou, Shanghai en Dalian. Deelname staat open voor alle bedrijven uit de maritieme sector die geïnteresseerd zijn in zakendoen met China.

Graag nodigen wij u uit om aan deze handelsreis deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Sluitingsdatum is 28 maart 2003.

Matchmaking
Deze reis maakt onderdeel uit van het China jaarprogramma dat het maritieme cluster voor 2003 heeft gepland. Het doel van deze reis is het leggen van nieuwe handelscontacten of het intensiveren van bestaande contacten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van individuele matchmaking. Dit houdt in dat voor de deelnemers afspraken worden gemaakt met een aantal potentiële zakenpartners in de drie steden. De afspraken worden gemaakt op basis van bedrijfsprofielen van de deelnemers en hun specifieke wensen. Om hierin voldoende inzicht te verkrijgen wordt samen met HME met iedere deelnemer een intakegesprek gehouden. Naast het matchmaken zal ook een aantal bedrijven worden bezocht.
Het programma van de handelsreis vindt u op de pagina 'Programma handelsreis maritieme sector'.

Kosten
De eigen bijdrage in de organisatiekosten bedraagt euro 500,-. De kosten voor reis en verblijf en eventuele overige, individuele kosten (bijvoorbeeld huur auto) zijn voor eigen rekening. Na aanmelding ontvangt u via HME een reisvoorstel. De kosten van vluchten (economy class) en hotel bedragen circa euro 4.275,-. Lokaal collectief vervoer en een aantal recepties zijn niet inbegrepen in de organisatiekosten.

Intakegesprekken
Nadat wij uw aanmelding hebben ontvangen, wordt u geïnformeerd over het tijdstip van het intakegesprek. Deze intakegesprekken worden gehouden door Alexander Schouten (HME) en Liesbeth de Man (EVD). Onze consulaten in Guangzhou en Shanghai en het economisch steunpunt in Shenyang verzorgen en begeleiden de matchmaking in China. Ook organiseren zij onderdelen van het programma.

China: maritieme grootmacht
Er zijn nu twee grote conglomeraten van scheepswerven, de CSSC en CSIS, die goed op koers liggen om de doelstelling, derde scheepsbouwnatie van de wereld, te halen. De sector telde in 2000 circa 250 ondernemingen die ruim 100.000 schepen exporteerde voor een waarde van dollar 1.635 miljoen. Deze export gaat naar meer dan 80 landen, waarvan 60% naar Europa. Nederland is het zevende exportland voor de Chinese scheepsbouwsector. China is hiermee een volwaardige markt met kansen voor ondernemende scheepsbouwers en -toeleveranciers.

Handelsreis ideale marktbewerking
Meedoen aan de handelsreis? Dan profiteert u van de volgende pluspunten.

* Het is goedkoper dan individuele deelname. U betaalt slechts een klein deel van de organisatiekosten en uw reis- en verblijfskosten. Door deelname aan gemeenschappelijke reisarrangementen bent u goedkoper uit.

* De organisatie wordt u vrijwel geheel door de EVD en HME uit handen genomen. U bespaart veel voorbereidingstijd.
* Uw entree op de Chinese (overheids)markt krijgt extra aandacht door de inzet van de EVD en de Nederlandse ambassade en haar lokale netwerk.

* De EVD zorgt voor een matchmakingprogramma en tolken.
* Uw bedrijfsprofiel wordt opgenomen in een profielenfolder van de Nederlandse deelnemers.

* U komt in contact met andere Nederlandse deelnemers en u kunt waardevolle kennis en ervaringen uitwisselen.

Doorlinks en marktrapporten
Informatie over Chinese Scheepsbouwsector vindt u op:
* www.shipbuilding.com.cn/en/

* www.csic.com.cn/Csic/en/eindex.asp

* www.csscinfo.com.cn

Daarnaast zijn er twee marktrapporten over de Chinese scheepsbouwsector verschenen:

* Market study for Shipbuilding Supplies in China (EVD)
* Marktonderzoek Scheepsbouwindustrie China (HME). Voor meer informatie over het marktonderzoek, kunt u contact opnemen met HME.

Meer informatie
Voor nadere informatie over de inzending kunt u contact opnemen met:
* Peter Lips
Telefoon: (070) 778 83 03
E-mail: lips@evd.nl

* HME
Alexander Schouten
Telefoon: (010) 444 43 33
E-mail: as@hme.nl

Voor meer informatie over China kunt u contact opnemen met de regio-informatiemanager voor China:

* Annette Kreisel
Telefoon (070) 778 88 41
E-mail: china@info.evd.nl

Maritieme sector