Consument en Veiligheid

Landelijke zwemveiligheidsdag in 250 Nederlandse zwembaden Consument en Veiligheid organiseert op 18 mei aanstaande in samenwerking met de Nederlandse Vereniging Zwembad-, sport- en recreatiemedewerkers (NVZ) het evenement 'Plons' in 250 Nederlandse zwembaden. Met dit evenement willen de initiatiefnemers bereiken dat de veiligheid van kinderen in en om het water wordt vergroot. Het evenement maakt deel uit van de landelijke campagne van Consument en Veiligheid, waarin de veiligheid in en om het water centraal staat.

Vertrouwd raken met water
Nederland is een waterland. Daarom kunnen kinderen niet vroeg genoeg vertrouwd gemaakt worden met water. Reden voor Consument en Veiligheid en NVZ om een zwemveiligheid evenement te organiseren voor ouders met jonge kinderen.
In alle deelnemende zwembaden kunnen ouders met hun kinderen meedoen met demonstraties onder leiding van professionele zwembadinstructeurs. Zij leren oefeningen waardoor kinderen wennen aan water, zoals: kruipoefeningen in ondiep water, vastpakken van de waterkant, en uit het water klimmen.
Kinderen op jonge leeftijd al leren wennen aan water is één van de belangrijkste preventieve maatregelen die Consument en Veiligheid in haar campagne over waterveiligheid aanbeveelt.

Voorlichting aan ouders
Tijdens deze dag ontvangen ouders ook een voorlichtingsfolder met preventieve tips en met oefeningen die zij in de thuissituatie met hun kinderen kunnen doen. Denk aan oefeningen in het bad, babybadje en speelbad. Deze voorlichting sluit nauw aan bij de voorlichting die wordt gegeven via de consultatiebureaus en de radio- en tv-spotjes die in de maanden april en mei worden uitgezonden.
Naast de eerder genoemde watergewenning benadrukt Consument en Veiligheid in haar campagne dat toezicht houden belangrijk is. Maar ook het gebruik van zwem-vleugels en wegwerpzwembroekjes. Tevens is het veilig maken van de directe omgeving, zoals bijvoorbeeld het afschermen van water en het dempen van de tuinvijver, en het installeren van drenkelingendetectiesystemen in (openbare) zwembaden, een belangrijke maatregel die de veiligheid vergroot.

Vrolijk én veilig
Zwemmen is en blijft een ontspannende en leuke belevenis. Toch gaat het nogal eens mis. In dit prille voorjaar zijn er 3 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar verdronken. Het aantal verdrinkingen bij kinderen in deze leeftijd bedraagt jaarlijks 24. Oorzaak is bij deze leeftijdsgroep dikwijls het ontbreken van toezicht. Voor deelnemende zwembaden kijk op www.kindveilig.nl

Het evenement wordt ondersteund door het Ministerie van VWS, ZonMw, Huggies® Little Swimmers* en Vision IQ, producent van de Poseidon drenkelingendetectiesystemen.

® Geregistreerd handelsmerk Kimberly-Clark Worldwide Inc.
* Handelsmerk Kimberly-Clark Worldwide Inc.