Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum 15 mei 2003
Nummer persbericht p059

'Van Usselo naar Nijmegen'

een film over dichter H.H. ter Balkt

Op zondag 18 mei vindt in LUX de première plaats van de film "Van Usselo naar Nijmegen", een filmisch portret van de dichter H.H. ter Balkt. De film is gemaakt door Grootendorst en Van den Berg in opdracht van het gemeentebestuur.

De Nijmeegse dichter H.H. ter Balkt neemt op 21 mei in Leiden de P.C. Hooftprijs in ontvangst. Ter Balkt, die sinds 1967 in Nijmegen woont, heeft in de loop van de jaren vele grote literatuurprijzen in de wacht gesleept. Zo kreeg hij in 1973 de Herman Gorterprijs, in 1981 de Henriëtte Roland Holstprijs, in 1988 de Jan Campertprijs en in 1998 de Constantijn Huygensprijs.
In 1997 werd hij in zijn woonplaats onderscheiden met de belangrijkste cultuurprijs van Nijmegen, de Karel de Groteprijs. Ter Balkt behoort tot één van de belangrijkste dichters van Nederland. Hij toont zich in zijn werk wars van trends, is tegen het niet-authentieke en het bureaucratische en komt met zijn werk op voor de authenticiteit van het leven op het platteland.
Het gemeentebestuur is trots op zijn bekende stadgenoot en heeft, gezien de zeer lange staat van dienst van Ter Balkt en zijn betekenis voor de Nederlandse literatuur, het Nijmeegse kunstenaarsduo Grootendorst & Van den Berg een filmisch portret van hem laten maken. Deze kunstenaars vertaalden deze opdracht in een verrassende vorm. Zij maakten een road-movie ('Van Usselo naar Nijmegen') waarin Ter Balkt van zijn geboorteplaats naar zijn huidige woonplaats reist. Interviews (afgenomen door Piet Gerbrandy) worden afgewisseld met zijn gedichten, die hij zelf - op locatie - voordraagt met zijn zo eigen stemgeluid.

De première van de film vindt plaats op zondag 18 mei om 14.30 uur in LUX tijdens een programma, waarin het werk van Ter Balkt centraal staat. (De dichter wordt daarin geïnterviewd door Jos Joosten en geëerd door collega dichter Tonnus Oosterhoff.)
Vertegenwoordigers van de media kunnen na afloop van de bijeenkomst de film van Grootendorst & Van den Berg in ontvangst nemen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.