Gemeente Leiden

Persbericht

Zuid-Afrikaanse delegatie volgt Leids programma 'preventie jeugdcriminaliteit'

Publicatiedatum: 15 mei 2003

Leiden krijgt de komende twee weken, van zondag 18 mei tot en met donderdag 29 mei, bezoek van een delegatie uit stedenbandstad Buffalo-City. De delegatie volgt een programma dat in het teken staat van preventie van jeugdcriminaliteit. De gemeenten Leiden en Buffalo City hebben een 3-jarig samenwerkingsprogramma dat in het teken staat van het Grotestedenbeleid. Hoofdthema in dit programma is Veiligheid en beveiliging. Binnen dit thema is er elk jaar een onderdeel dat speciale aandacht krijgt. Dit jaar is dat preventie jeugdcriminaliteit.

De delegatie bestaat uit raadslid William Mbovane, Superintendent Ndude en de heer Nkonde van de politie en Steven Terwin, General Manager Protection Services van de gemeente Buffalo City.

Programma

De komende twee weken maakt de delegatie kennis met een groot aantal Leidse projecten die gericht zijn op het terugdringen van jeugdcriminaliteit. Het gaat om: Toezicht door Jongeren, een project waarin jongeren onder begeleiding werkervaring kunnen opdoen als toezichthouder. Hijsen en Slikken is een drugs- , alcoholpreventie en veilig vrijen-project. Het project Harde Kern richt zich op het verbeteren van de integratie van Marokkaanse Turkse, Surinaamse en Antilliaanse jongeren die met criminaliteit in aanraking dreigen te komen of zijn gekomen.

Het project HALT heeft als uitgangspunt dat jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest de kans krijgen om hun fouten goed te maken, zoals het schoonmaken van graffiti. In het Zakgeld-project leren jongeren met geld om te gaan, in TOS (Thuis op Straat) wordt gestreefd naar een goede sfeer op straat om te spelen en te sporten; Het Werkhotel biedt jongeren een plaats om te wonen en te werken en via het project Start Kans worden jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest, naar werk toegeleid. Met dit laatste project maakt de delegatie kennis tijdens een bezoek aan de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim.

Stedenbanden

Voor de wederzijdse bezoeken van volgend jaar staat het thema disastermanagement centraal en voor het jaar daarop algemene criminaliteitsbestrijding. Tijdens alle recente en toekomstige bezoeken wordt aandacht besteed aan de strijd tegen HIV/AIDS. Het gaat daarbij vooral om kennisoverdracht. Naast de delegatie uit Buffalo-City die het programma preventie jeugd-criminaliteit volgt, is momenteel een delegatie uit Buffalo-City op bezoek die een programma volgt dat volledig in het teken van aidspreventie staat. Deze delegatie verblijft van 9 tot 21 mei in Leiden.

Het doel van de stedenbanden is een brede samenwerking van zoveel mogelijk betrokkenen op basis van wederkerigheid, wederzijds vertrouwen, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid.

De steden willen elkaar ondersteunen en van elkaar leren.

Deze pagina is gewijzigd op 15-05-2003