Ingezonden persbericht

Mini-conferentie 'Veiligheid en verantwoordelijkheid'

Over de rolverdeling tussen overheid en burgers

AMSTERDAM, 20030507 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op maandag 19 mei 2003 de mini- conferentie 'Veiligheid en verantwoordelijkheid'. Onderwerp is met name de rolverdeling tussen overheid en burgers. Aanleiding voor deze conferentie is het feit dat veel burgers ontevreden zijn over de publieke dienstverlening op het gebied van veiligheid. Organisatie: De Rode Hoed en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW). Gespreksleiding: Mark Kranenburg (NRC Handelsblad). Aanvang: 19.30 uur in de Grote Zaal.

Programma
De inleiding op het programma wordt verzorgd door Arie van der Zwan (publicist en voormalig hoogleraar Ondernemingsbeleid). Hij geeft een lezing over publieke dienstverlening en eigen verantwoordelijkheid van burgers in het algemeen en de verantwoordelijkheid van de politie in het bijzonder. Daarna volgt een debat over problemen met betrekking tot de veiligheid van de burger in de praktijk met René Verhulst (Wethouder Veiligheid, loco-burgemeester Utrecht), Cees van der Vijver (hoogleraar Politiewetenschap, Universiteit Twente), Reint Meijer (Landelijk Centrum Opbouwwerk), Nelleke Toenders (Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie) en een hoofcommissaris van de politie. Na de pauze een debat over de vraag hoe de verantwoordelijkheden van burgers, professionals en overheid beter geregeld kunnen worden. Deelnemers: Gabriël van den Brink (filosoof en socioloog, onderzoeker NIZW), Arie van der Zwan, Pieter Winsemius (De Publieke Zaak) en Tineke Cleiren (hoogleraar Strafrecht, Universiteit Leiden).

Verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de burger
In het mini-symposium zal ingaan worden op de vraag of, en zo ja in welke mate, de overheid verantwoordelijk is voor het terugdringen van het gevoel van onveiligheid bij de burger. In het symposium wordt onderzocht hoe de onvrede over de publieke dienstverlening op het gebied van veiligheid is ontstaan en welke oplossingen mogelijk zijn. Er zal bekeken worden hoe de verantwoordelijkheden tussen overheid, professionals en burgers herverdeeld kunnen worden.



Ingezonden persbericht