Ingezonden persbericht


Leiden, 18 mei 2003.

Leidse activisten voeren solidariteitsactie voor Spaanse activist Juanra

Morgenmiddag zullen Leidse activisten in de Haarlemmerstraat in Leiden een solidariteitsactie uitvoeren voor de Catelaanse activist Juanra Rodriguez. Maandagmiddag en maandagnacht vinden in verschillende steden in Nederland dergelijke acties plaats. Het doel van de acties is aandacht vragen voor het lot van de linkse activist Juanra, die sinds januari vorig jaar opgesloten zit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Dinsdagmiddag dient in Den Haag bij de Hoge Raad zijn laatste beroep om zijn uitlevering aan Spanje te voorkomen.

Juanra werd in januari 2002 in Amsterdam gearresteerd, nadat Spanje een internationaal opsporingsbevel tegen hem had uitgevaardigd, vanwege vermeende banden met ETA.

Het enige bewijs tegen Juanra is echter verkregen van iemand die door de Spaanse politie tijdens verhoor gemarteld is. Deze persoon heeft na zijn vrijlating zijn verklaring herroepen. De Spaanse officier van justitie heeft vervolgens in communicatie met de Nederlandse Officier van Justitie zichzelf verschillende keren tegengesproken wat betreft de beschuldigingen aan het adres van Juanra.

Nu, meer dan een jaar later, heeft Juanra al 13 maanden onder verzwaarde omstandigheden vastgezeten in Vught.

A.s. dinsdag, 20 mei 2003 zal de Hoge Raad een beslissing nemen over het bezwaar tegen uitlevering dat juanras advocaat heeft ingediend. Mocht dat negatief uitvallen, dan zal Donner, de Minister van Justitie, besluiten of en wanneer hij Juanra uitlevert, en daarmee hoever Nederland zal meewerken aan politieke onderdrukking. Bij uitlevering zal Nederland feitelijk marteling als verhoormethode legaliseren.

Wij vinden het onaanvaardbaar dat Nederland gevangenen uitlevert aan een land dat martelt, een feit dat bevestigd wordt door Amnesty International.

Daarom vragen activisten in Leiden, net zoals in Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Barcelona en Gent aandacht voor deze zaak, door maandagmiddag 19 mei 2003 om 15 uur in de Haarlemmerstraat onze solidariteit met Juanra uit te beelden, middels levende standbeelden.

+++++

Einde persbericht

noot voor de pers: de activisten zijn vooraf aan de actie bereikbaar in de Vrijplaats Koppenhinksteeg rond 14:00, tel. 5136955.