Ingezonden persbericht


---

Uit: FNV Nieuwsagenda, 18 mei 2003


---



Maandag 19 mei



19.00 uur, Vakcentrale FNV in Amsterdam. Spoedzitting federatieraad FNV over het regeerakkoord. Meer informatie bij voorlichter Els Tieman, telefoon 06 53159226.


FNV vormt actiecomité tegen kabinetsplannen

De federatieraad van de FNV komt morgen in spoedzitting bijeen om een actiecomité op te richten en een strategie voor breed maatschappelijk verzet te bedenken. "Ergens ben ik wel blij dat er bijna een regering is, want dan hebben we tenminste weer iemand om mee te praten", zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal als reactie op het bekendmaken van het regeerakkoord. "Maar de vreugde wordt wel overschaduwd door de inhoud van het regeerakkoord." De Waal ziet drie "lichtpuntjes": de fiscale maatregelen tegen topmanagers, de terugkeer van de minister op Ontwikkelingssamenwerking en extra geld voor onderwijs. "Het onderwijsbudget is wel een stuk minder dan wat de onderwijsbond en D66 wilden, maar die 700 miljoen extra steekt wel gunstig af tegen andere posten, want die worden zwaar afgeknepen."

Met name (aanstaande) werklozen krijgen het flink voor hun kiezen, voorspelt de FNV. De gevolgen van de nieuwe bijstandswet worden des te schrijnender als nog meer mensen werkloos raken als gevolg van de kabinetsmaatregelen. "De drempel om in de WW terecht te komen, is verhoogd en de duur van de uitkering verkort. Ook wordt het ingewikkelder om in de WAO te komen. Daar bovenop komt nog eens de afbraak van vervroegde pensionering", somt De Waal op. "Oudere bouwvakkers bijvoorbeeld, die ziek worden, komen op deze manier ook in de bijstand. Dat zal diep ingrijpen, ook in de CAO-onderhandelingen, want de bonden pikken dit niet. Die zullen de rekening bij de werkgevers leggen en die zitten daar niet op te wachten."

De loonpolitiek van het aanstaande kabinet zint de FNV eveneens niet. Ambtenarensalarissen zullen 1,75 procent onder de raming van de loonontwikkeling in de marktsector uit moeten komen. "Dit betekent dat ambtenaren over vier jaar zo'n 7 procent achterlopen", rekent De Waal voor. "Datzelfde gaan ze met de uitkeringen doen. Als wij in onze onderhandelingen niet meegaan in dit afknijpen, is het onze schuld als de lonen en uitkeringen worden ontkoppeld. Maar die verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de politiek."

De FNV zal eerst proberen te praten met het parlement en het kabinet. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert, komen er acties en zal de vakbeweging coalities sluiten met maatschappelijk organisaties en belangenverenigingen.


---

Opmerkingen? Mail ons!

FNV SITE:

http://62.212.70.26/click2?lid=9941&m=MAg&s=3Xos

---
(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief
http://62.212.70.26/click2?lid=9946&m=MAg&s=3Xos