Gemeente Apeldoorn

Stadsbus Plus genomineerd voor prijs

De Stadsbus Plus van Connexxion en de gemeente Apeldoorn is in de race voor de Reizigersprijs van de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER). Andere genomineerden zijn: Stadsvervoer Dordrecht, de OV-fiets van de Nederlandse Spoorwegen, Groene Haltes wandelroute van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme en het project Trek de Lijn van de Haagse Trammaatschappij. De uitreiking van de prijs is zaterdag 17 mei a.s. om 15.45 uur in het hoofdkantoor van ROVER in Zwolle tijdens hun Algemene Ledenvergadering.

Het thema van dit jaar is De promotie van het openbaar vervoer. ROVER ziet als één van de negatieve ontwikkelingen van de marktwerking in het openbaar vervoer dat vervoerbedrijven hun marketing richting reizigers minimaliseren. Alleen als de opdrachtgever er om vraagt, willen vervoerbedrijven nog iets aan promotie doen. Juist in deze tijd, nu het economisch wat minder gaat, doen reizigers ertoe. Zonder reizigers kunnen OV-bedrijven immers niet bestaan en kunnen bestuurders niet zorgen voor een goede bereikbaarheid van hun stad, dorp, streek of provincie.

Beoordeling jury Stadsbus Plus:
Het is een experiment, maar een die een aantal zaken tegelijkertijd aanpakt. De potentiële reiziger wordt verlokt om in de bus te stappen door de gedifferentieerde tarieven, de extra frequentie van bussen, het niet opheffen van lijnen, maar juist een extra poging doen om een goed dekkend OV-systeem in stand te houden. Uit onderzoek bij onze Belgische buren is gebleken dat gratis vervoer aanbieden niet de oplossing is. Aan de ene kant wordt het voor een aantal groepen, zoals gezinnen met kleine kinderen en ouderen, aantrekkelijker om per trein, tram of bus te reizen. Voor de ouderen heeft het ook nog een sociaal effect. Maar anderzijds hebben potentiële reizigers minder waardering voor het product, je hebt als reiziger ook geen verhaal naar de vervoerder toe en ook als (stads)bestuur kun je geen eisen meer stellen.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1