Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-05-2003
Politieberichten van 18/5 (13.00 uur) t/m 19/05 (07.00 uur)

RECTIFICATIE
In de politieberichten van afgelopen zaterdag is abusievelijk vermeld dat de 18 auto-inbraken zijn gepleegd in Eastermar. Dit moet zijn Echtenerburg. Overigens zijnm er inmiddels 19 inbraken aangegeven.

Sneek: autoinbraken
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn zeker negen autos opengebroken in de Gajus Nautastraat en directe omgeving. Men kwam in de auto na het forceren van het slot of het openbreken van het portier. In de meeste gevallen ging het om de audioapparatuur.

Surhuisterveen: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan het Vloeiveld. Men kwam binnen door het slot van de achterdeur te vernielen. Uit een jas in de bijkeuken werd een beurs met bescheiden en een klein geldbedrag gestolen. De tussendeur tussen bijkeuken en keuken bleek te zijn afgesloten. De inbreker(s) is niet verder geweest. De 42-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan het Alddiel. Men kwam binnen via een bovenlicht aan de achterzijde, dat opengebroken werd. De gehele woning werd doorzocht. Er werden een portable telefoon en portemonnee met geld, bankpasjes en een rijbewijs weggenomen. Vanuit de berging werd een bromscooter gestolen. De bromscooter werd zondagochtend teruggevonden langs de ventweg van de Groningerstraatweg. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Sintjohannesga: reeks vernielingen
In de nacht van zaterdag op zondag zijn aan de Hoge Dijk een aantal vernielingen gepleegd. Een paal van een makelaarsbord werd verwijderd bij een woning. Van diezelfde woning werd een ruit vernield. De paal werd iets verderop in een sloot teruggevonden. Ook lagen hier een brievenbussen in, afkomstig van woningen aan de Hoge Dijk. Ook een PTT-brievenbus werd vernield. Er bleek nog een poststuk in te zetten. Bij één van de vernielingen werden bloedspetters op de grond aangetroffen. Mogelijk heeft de dader of één van de daders zich verwond. Een van de bewoners, een 77-jarige man, heeft reeds aangifte gedaan. De overige aangiftes zullen ongetwijfeld volgen. De politie heeft de zaak in onderzoek. Volgens bewoners komen vernielingen vaker in het weekend voor.

Joure: inbraak woning
Tussen zaterdagavond en zondagochtend is tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Eeltsjebaes 78. Men kwam binnen door het slot van de achterdeur te forceren. Vanuit de woning werden twee tassen gestolen. Die werden buiten doorzocht. De bewoner, een 58-jarige man, weet nog niet of er iets vermist wordt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 12.30 uur werd de politie geroepen bij een vechtpartij tussen twee mannen op het Stationsplein. Ter plaatse werden de mannen rollend op straat aangetroffen. De bovenste, een 20-jarige inwoner van Franeker, werd door de politie opgepakt en aan de kant gezet. Hierop liep de ander, een 22-jarige Leeuwarder, naar hem toe en schopte de Franeker tegen het hoofd. De Leeuwarder werd vervolgens aangehouden terzake poging zware mishandeling. Vervolgens bleek dat deze verdachte kort daarvoor met een bestelauto naar het Stationsplein was gereden, terwijl de man duidelijk onder invloed was. Aan het bureau blies hij 1045 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De man werd voor nader onderzoek ingesloten. Hier was de verdachte het kennelijk niet mee eens, want hij beledigde een politieambtenaar op grove wijze. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt terzake mishandeling, rijden onder invloed en belediging. Ook de Franeker was aanvankelijk aangehouden voor vechterij, maar hij vrij snel weer in vrijheid gesteld.

Waskemeer: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 13.10 uur vond een aanrijding tussen twee personenauto plaats op de Leidijk. Een 70-jarige inwoner van Drachten wilde van de Biskop de Leidijk oprijden. Hij zag daarbij een auto vanuit de richting Waskemeer over het hoofd. Deze auto werd bestuurd door een 40-jarige man uit Haulerwijk. Een aanrijding is het gevolg. De man uit Drachten en zijn passagiers (nog geen personalia bekend) worden met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beide autos raakten vrijwel geheel vernield

Leeuwarden: dief achtervolgd
Zondagavond, rond middernacht, wilde een 19-jarige Leeuwarder iets stelen bij een eetgelegenheid aan het Zuidvliet. Hij werd echter betrapt door een medewerker, waarna de verdachte vluchtte. Hij werd op de hielen gezeten door een medewerker, die hem tussen een paar autos wist klem te zetten. Hierop trok de verdachte een mes en bedreigde de medewerker, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden. Die vond het te riskant worden en liet de verdachte weer lopen. Daarna volgde wederom een achtervolging, nu met behulp van omstanders. De verdachte vluchtte het dak van een pand aan de J. van Aakenstraat op en begon hard te schreeuwen. Een bewoner zei hem stil te zijn, omdat anders de politie gebeld zou worden. Dat was nu juist de bedoeling antwoordde de verdachte, inmiddels bang geworden voor de achtervolgende groep. De politie hield hem ter plaatse aan. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Bolsward: woninginbraak
Zondagavond is ingebroken in een woning aan de Briogade Irenelaan. Men kwam binnen via een openstaand raam op de eerste verdieping. De gehele woning werd doorzocht. De bewoner, een 63-jarige man, wist nog niet wat er gestolen was.

Beetsterzwaag: auto in het water
Zondag omstreeks 20.00 uur is een 28-jarige vrouw uit Groningen met haar personenauto vanaf de rijksweg A7 in de nieuwe vaart terecht gekomen. De vrouw reed richting Heerenveen. Juist voor de brug over de nieuwe vaart schrok ze van een overstekende eend en verloor de macht over het stuur. Ze kwam via de berm in het water terecht. Ze is zelf uit de auto gekomen. De vrouw is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sneek: inbraak woning
Zondagmiddag is ingebroken in een woning aan de 1e Oosterkade. Men kwam binnen door het slot van de voordeur te forceren. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De 70-jarige bewoonster deed aangifte.

Gerkesklooster: bedreiging met vuurwapen
Ruzie tussen kinderen leidde zondag omstreeks 17.40 uur tot een bedreiging met een vuurwapen en een aanhouding. Een van de ouders, een 42-jarige inwoner van Gerkesklooster, maakte zich zo boos over het gedrag van buurtkinderen, dat hij verhaal wilde halen bij een ouder, een 33-jarige man eveneens uit Gerkesklooster. Hij trof de man voor zijn woning. De gemoederen liepen hoog op. Dan loopt de 33-jarige zijn woning in en komt met een revolver naar buiten. Hij richt het wapen op de ander en bedreigt hem. Als de politie korte tijd later arriveert, is de verdachte weer in zijn woning. In de woning wordt ook het vuurwapen aangetroffen. De man wordt aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het wapen is in beslag genomen.

Oosterwolde: aanzijdig ongeval met letsel en alcohol Zondagavond omstreeks 22.40 uur is een 21-jarige man uit Willemsoord met zijn personenauto op de kruising Weper/Weperpolder/De Knolle niet afgeslagen maar rechtdoor gegaan. Hij kwam tegen een lantaarnpaal en in de sloot. Een passagier, personalia nog onbekend, raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 340 ug/l. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Wirdum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 20.40 uur werd op de A32 eren personenauto gecontroleerd die 133 km/h reed. Ter plaatse is 70 toegestaan. Het rijbewijs van de bestuurder, een 44-jarige vrouw uit Heerenveen, werd ingevorderd.

Surhuisterveen: rijden onder invloed
Zondagavond omstreeeks 21.20 uur werd een 31-jarige man uit Boornbergum gecontroleerd op De Kolk. Hij bleek zijn vvrachtauto onder invloed te besturen. Aan het bureau blies hij 490 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal.

Wouterswoude: rijden met drfank
Maandag omstreeks 00.50 uur werdx op de Kerklaan een personenautop gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige man uit Rinsumageest, bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 295 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur en een proces-verbaal.

Bureau Communicatie: 058 880 8272