Socialistische Partij

Polikliniek Wormerveer moet blijven!

Haarlem · 2003-05-16

Volgens de zorgverzekeraar is het handhaven van de polikliniek in Wormerveer financieel niet haalbaar en moet de poli dus verplaatst worden naar de nieuwbouwwijk in Saendelft. De bewoners van Wormerveer en omgeving zijn fel tegen verplaatsing. Als de poli verdwijnt moeten ze voor elk medisch wissewasje naar het Ziekenhuis in Heel, 20 km verderop, een afstand die je niet zo makkelijk overbrugt. De statenfractie heeft de provincie gevraagd alles in het werk te stellen om de poli voor Wormerveer te behouden:

Amsterdam, 14 mei 2003

Aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

onderwerp: schriftelijke vragen

Afgelopen vrijdag stond in het Noordhollands Dagblad dat de 'populaire' polikliniek in Wormerveer mogelijk zijn deuren moet sluiten. Ik citeer:

(...) dringend verzoek van de leden van de commissie maatschappelijke ontwikkeling zegde wethouder J. Schouten deze week toch toe namens raad en college een brief naar de directie van ziekenhuis De Heel te zullen sturen waarin aangedrongen wordt op behoud van een polikliniek in Wormerveer. Deze brief moet bij voorkeur mede ondertekend worden door B en W van Wormerland. Twee jaar geleden overhandigde een actiegroep ruim 4000 handtekeningen aan de ziekenhuisdirectie om zo de wens tot behoud van de poli in Wormerveer te ondersteunen. De directie deed de toezegging dat zij haar best zou doen en de ondertekenaars op de hoogte zou houden. Daarna werd het geruime tijd stil. Tot maart van dit jaar. Toen meldde adjunct-directeur I. Stout van De Heel dat de pogingen helaas op niets uitgedraaid waren. Een polikliniek, zo legde zij uit, is alleen te financieren als andere partners, bijvoorbeeld een huisartsenpost, mee doen in het gebouw. En dat lukte in Wormerveer niet. Daarom koos De Heel nu voor een polikliniek in Saendelft waar wel financiering voor te krijgen was. Stout gaf daarbij zelf toe dat zij de polikliniek ook liever in Wormerveer behouden had. ,,Maar de regels van de ziektekostenverzekeraar maken dat onmogelijk'', verzekerde zij.

Met andere woorden: terwijl buurtbewoners de poli in Wormerveer graag open willen houden en daarvoor duizenden handtekeningen verzamelen, zegt de ziektekostenverzekeraar doodleuk: dat wordt me te duur, de poli gaat naar Saendelft. Echter: de polikliniek in Wormerveer ligt veel centraler dan de nieuw geplande in Saendelft, en bedient daardoor met meer efficiëntie dan de nieuw geplande de vergrijzende bevolking van Wormerveer, Krommenie, Wormer en Jisp. Om een voorbeeld te geven: die laatste plaats bevindt zich ongeveer op 20 kilometer afstand van ziekenhuis De Heel en in het hele gebied van de gemeente Wormerland is verder geen ziekenhuis o.i.d. te bekennen, terwijl de bewoners van Saendelft (een nieuwbouwwijk met relatief veel jonge gezinnen) zich op redelijke afstand bevinden van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Vragen: 1. Kent u dit bericht? 2. Bent u het met mij eens dat een poli zich met name daar moet bevinden waar nergens in de naaste omtrek een ziekenhuis valt te bekennen? 3. Zo nee, waarom niet? 4. Zo ja, bent u het met mij eens dat het plan om de poli te verplaatsen naar Saendelft een verslechtering betekent ten opzichte van de huidige situatie? 5. Zo nee, waarom niet? 6. Zo ja, als provincie heeft u de taak een goede spreiding van de zorg te waarborgen: wat kunt/gaat u doen om de hierboven geschetste mogelijke ontwikkeling (sluiting poli in Wormerveer) tegen te gaan? 7. Mocht u niet van plan zijn iets te gaan ondernemen: waarom niet?

Carlien Boelhouwer, SP
---