Gemeente Amersfoort

"Waarom moesten onze kippen dood?"
Schothorst biedt basisscholen lespakket voor verwerken van kinderleed rond vogelpest

datum: 19 mei 2003

Amersfoort is helaas niet ontkomen aan de maatregelen met betrekking tot de vogelpest. Ook de hobbykippen worden geruimd. Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) ontwikkelt momenteel een lespakket rond dit onderwerp. Met dit pakket kunnen leerkrachten in hun lessen de kinderen mogelijkheden bieden hun gevoelens een plaats te geven. Het lespakket wordt uiterlijk 23 mei aan alle basisscholen toegezonden.

Vragen rond de maatregel
Veel kinderen begrijpen de maatregel van het Ministerie van Landbouw niet. Ze zien in hun naaste omgeving geliefde hobbydieren verdwijnen, omdat ze in-moeten-slapen. Ouders en leerkrachten hebben vaak moeite deze gang van zaken uit te leggen. Niet iedereen heeft begrip voor de overwegingen die tot deze harde maatregel hebben geleid.

Het lespakket
Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie maakt een lespakket met daarin een draaiboek met achtergrondinformatie over de ruiming van het pluimvee en een aantal doekaarten. Daarmee kunnen leerkrachten in de les aandacht besteden aan het onderwerp. Met de doekaarten kunnen kinderen op hun eigen wijze uiting geven aan hun gevoelens. Het CNME biedt de mogelijkheid de tekeningen, verhalen, gedichtjes en andere werkstukken tentoon te stellen op Landgoed Schothorst.