Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Humanisme als wereldbeeld met religieus fundament


maandag 19 mei 10.00 uur


Promotie Literatuurwetenschap/Filosofie

Het onderzoek van Fernando Suárez Müller is een theoretische poging om het humanisme nieuw leven in te blazen: niet als een louter wereldse denkstroming, maar als een wereldbeeld dat zowel een rationeel-filosofisch als ook een religieus fundament nodig heeft. Hij concentreert zich hierbij voornamelijk op het werk van de Franse filosoof Michel Foucault, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het postmodernisme. Suárez Müller toont aan dat voor zowel Foucaults methodisch scepticisme als ook voor zijn machtstheorie binnen het kader van een algemene theorie van het dagelijks handelen een betere filosofische fundering mogelijk is. Hij ontkracht één voor één Foucaults veelzijdige cultuuranalyses en brengt ze in verband met een betere verklaringsmethode, die de eenheid van de geschiedenis en de objectiviteit van het humanisme waarborgt.

F. Suárez Müller: Skepsis und Geschichte. Das Werk Michel Foucaults im Lichte des absoluten Idealismus. Promotor is prof. dr. J. Neubauer.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.