Gemeente Zoetermeer

Hoe leefbaar en veilig is Zoetermeer anno 2003?

Op 19 mei a.s. start de gemeente Zoetermeer met de enquête leefbaarheid en veiligheid onder 4.000 inwoners van de stad. Deze 4.000 personen zijn allen 18 jaar en ouder en wonen verdeeld over de verschillende buurten van de stad. De selectie is helemaal aan het toeval overgelaten zodat de uitkomsten als representatief beschouwd kunnen worden voor alle Zoetermeerders in die leeftijdsgroep. Dit onderzoek wordt eens in de twee jaar gehouden.

De gemeente houdt een onderzoek naar de mening van de inwoners over de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt. Het onderzoek is een onderdeel van het door de rijksoverheid in 1995 gestarte Grote Stedenbeleid. Met name in grote steden komen wijken en buurten voor waar sprake is van toenemende onleefbaarheid en onveiligheid. Door de bewoners te vragen naar de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt kunnen problemen in kaart worden gebracht en verbeteringen worden gerealiseerd.

Hoewel Zoetermeer niet behoort tot de steden waarvoor het Grote Stedenbeleid geldt, is het nuttig ook hier een leefbaarheidsenquête te houden. Door een dergelijk onderzoek kan de Zoetermeerse situatie worden vergeleken met die in andere steden. Bovendien kan hierdoor heel gericht worden gewerkt aan de oplossing van (eventuele) buurtproblemen en beleid worden ontwikkeld om de leefbaarheid en veiligheid in onze stad te verbeteren.

De 4.000 geselecteerde personen ontvangen via een koerier de vragenlijst. De gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld zodat ze onmogelijk tot individuele personen zijn terug te voeren.

Laatste wijziging: 12-05-2003