Gemeente Utrecht

Verbetering verkeersveiligheid Briljantlaan - W.A. Vultostraat - C. Erzeijstraat

Op 19 mei start de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Utrecht met de (voorbereidende) werkzaamheden voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op de route C. Erzeijstraat - W.A. Vultostraat - Briljantlaan. Na overleg met de bewoners, in november vorig jaar, is het definitieve ontwerp gemaakt. De reacties zijn zoveel mogelijk verwerkt in het plan. De uitvoering duurt ongeveer zeven weken. Bewoners zijn hierover geïnformeerd via een Stadsplan.

Verkeersmaatregelen
Op de C. Erzeijstraat en de W.A. Vultostraat zal de belijning aan weerszijden van de rijbaan zodanig worden aangebracht dat de rijbaan smaller wordt. Ervaring leert dat automobilisten dan vaart minderen. Het aanbrengen van een middengeleider zorgt ook voor versmalling. De middengeleider is enkele centimeters hoog en inhalen is verboden. Alleen in noodgevallen kunnen hulpdiensten over de verhoogde middengeleider rijden. De parkeervakken worden wat breder, nu 1,75 meter en straks 2,10 meter.

Op meerdere punten wordt de oversteekbaarheid verbeterd. Bijvoorbeeld de oversteek bij de kerk aan de Briljantlaan/hoek Tolsteegplantsoen wordt weer hersteld.

Op veler verzoek wordt de oversteek bij de school sterk verbeterd met een groter en breder eiland in het midden. Ook komen daar noppentegels. Verder wordt voor de school het fietspad verhoogd, zodat de auto's niet op het fietspad kunnen komen.

De oversteek bij de W.A. Vultostraat/hoek Diamantweg wordt verbeterd. Evenals de oversteek in de C. Erzeijstraat/hoek Rijnhuizenlaan. Hierbij gaat het steeds om het aanbrengen van een groter eiland (verhoging) in het midden van de weg.

Op de Briljantlaan worden alleen versmallende lijnen aan weerszijden van de rijbaan aangebracht. Niet alle voorgestelde maatregelen konden worden meegenomen in het uiteindelijke plan. Een groene middenberm gaat daarom niet door.

Planning
Het werk wordt in zeven fasen verdeeld. Per fase wordt ongeveer een week gewerkt. De aannemer begint op 19 mei in de C. Erzeijstraat en werkt stadinwaarts. Enige tijd van tevoren worden parkeerverbodsborden geplaatst, omdat er tijdens de uitvoering van de werkzaamheden niet geparkeerd kan worden.

Het werk bij de bushalte aan de Briljantlaan/hoek Tolsteegplantsoen gebeurt op een avond/begin van de nacht. Evenals het werk tussen de kruisingen W.A. Vultostraat/Aquamarijnlaan en W.A. Vultostraat/Smaragdplein.

Bereikbaarheid
Doorgaand verkeer is op de hele route niet mogelijk. Met borden wordt het verkeer omgeleid over de Jutfaseweg. Dit geldt zowel voor verkeer stadin- als uitwaarts.

Er blijft één rijstrook beschikbaar voor bestemmingsverkeer en de bus. Dit verkeer kan uitsluitend staduitwaarts rijden. Bewoners kunnen gebruik maken van de straten in de achterliggende wijken om, als zij de stad inkomen, in de buurt van de woning/het bedrijf te komen.

Busverkeer
Stadinwaarts rijdt de bus over de Jutfaseweg. Bussen staduitwaarts worden over de weghelft van de Briljantlaan, W.A. Vultostraat en C. Erzeijstraat geleid die open blijft voor bestemmingsverkeer. De bushaltes aan de W.A. Vultostraat worden tijdelijk verplaatst. Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVU) geeft dit van tevoren aan bij de huidige bushalte.